Νιγηρία: Έπεσαν σε νάρκη ενώ γύριζαν από κηδείες θυμάτων τζιχαντιστών – Αναφορές για 20 νεκρούς

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Νιγηρία όταν το όχημα στο οποίο είχαν επιβιβαστεί έπεσε σε νάρκη.

Οι άνθρωποι προηγουμένως είχαν παραβρεθείς σε κηδείες θυμάτων προηγούμενης επίθεσης τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Οι ενέργειες τζιχαντιστών που πολεμούν επί 14 χρόνια έχουν μειωθεί στον τομέα αυτόν και δεν ελέγχουν πλέον τόσο μεγάλες εκτάσεις όσο προηγούμενα χρόνια, όμως συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αγροτικών περιοχών και στρατιωτικών βάσεων αλλά και να στήνουν ενέδρες σε αυτοκίνητα.

Τρομοκράτες που πιστεύεται πως ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική σκότωσαν το βράδυ της Δευτέρας τουλάχιστον 17 ανθρώπους σε επίθεση εναντίον αγροτικής κοινότητας στην πολιτεία Γιόμπε, σε αντίποινα διότι δεν πλήρωσαν φόρο στα ζώα τους που απαιτούν οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με πηγές από την περιοχή.

Το βράδυ προχθές Τρίτη κάτοικοι του χωριού οργάνωσαν κηδείες στο Καγιάγια, συμπλήρωσαν.

Ομάδα 22 ανθρώπων από το γειτονικό χωριό Καραμπίρι επέστρεφε με όχημα όταν έπεσε σε νάρκη που μάλλον είχαν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές, με αποτέλεσμα οι είκοσι να χάσουν τη ζωή τους και οι υπόλοιποι δύο να τραυματιστούν βαριά, δήλωσε ο Γκρέμα Μπουκάρ, μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης.

«Φοβόμασταν πως οι τρομοκράτες θα επέστρεφαν» όταν θα γίνονταν οι κηδείες, όμως κάτοικοι «επέμεναν να θάψουν τους νεκρούς τους», δήλωσε.

Οι δυο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο γενικό νοσοκομείο της Γκαϊντάμ, 30 χιλιόμετρα από εκεί, σύμφωνα με τον Αμπουμπακάρ Αντάμου, άλλον παραστρατιωτικό που έδωσε τον ίδιο απολογισμό, όπως και ο Άρι Σάντα, κάτοικος της Γκαϊντάμ.

Η πολιτεία Γιόμπε, που γειτονεύει με την Μπόρνο, υφίσταται όπως και η τελευταία βαριά χτυπήματα από τζιχαντιστές , συχνές πολύνεκρες επιδρομές εναντίον χωριών, στρατιωτικών βάσεων, σχολείων και αγορών, καθώς και μαζικές απαγωγές.

Τον Απρίλιο του 2022, τζιχαντιστές σκότωσαν 11 ανθρώπους σε επιθέσεις εναντίον μπαρ και τεχνικής σχολής στην Γκαϊντάμ, μερικές ημέρες αφού άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 16 τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε άλλο μπαρ στην πολιτεία Ταράμπα, επίσης στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το 2021, μέλη του ΙΚΔΑ κυρίευσαν την Γκαϊντάμ για μέρες, διαπράττοντας δολοφονίες και λεηλατώντας καταστήματα προτού τα πυρπολήσουν. Ο νιγηριανός στρατός επενέβη και τους εξεδίωξε από εκεί.

Η δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή τους από το 2009 στη Νιγηρία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει βίαια άλλους περίπου δυο εκατομμύρια κατοίκους στο βορειοανατολικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί