Νέα σκοπευτικά για τον Ρωσικό στρατό

Η ρωσική εταιρεία Roselektronika σχεδίασε και κατασκεύασε νέα διόπτρα τεχνολογίας Red Dot  για τα βαρέα πολυβόλα των 12.7χιλ. του Ρωσικού Στρατού η οποία θα μπορέσει να τοποθετηθεί και σε τεθωρακισμένα οχήματα, σκάφη και ελικόπτερα. Η νέα διόπτρα θα επιτρέπει στο χειριστή να εμπλέκει επιτυχώς στόχους ενώ το όχημα, σκάφος ή ελικόπτερο βρίσκεται σε κίνηση.

Το οπτικό πεδίο που καλύπτει η διόπτρα είναι των 20 μοιρών και διαθέτει ρυθμιστή για τη ρύθμιση της απόστασης σκόπευσης στις αποστάσεις των 400,800 και 1.200 μέτρων για την εκτέλεση πυρών ακριβείας σε αυτές τις αποστάσεις. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστή από το Ινστιτούτο Cyclone της Rosel. Όπως δήλωσε ένας παράγοντας της Rosel, ο χειριστής του βαρέως πολυβόλου Kord HMG των 12,7 χιλ το οποίο θα είναι ενσωματωμένο είτε στα οχήματα, είτε σε σκάφη είτε σε ελικόπτερα, θα μπορεί να εμπλέξει με ευκολία στόχους σε απόσταση 1.000 μέτρων με πολύ ακρίβεια αφού το μεγάλο εύρος που προσφέρει η διόπτρα δεν επιτρέπει σε στόχο να ξεφύγει από το βλέμμα του χειριστή. Με βάση τις δοκιμές που πραγματοποίησε η εταιρεία, η ακρίβεια του όπλου στις μεγάλες αποστάσεις βελτιώθηκε κατά πάρα πολλές φορές.

Ο Ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο στα ελαφρά του όπλα, διόπτρες 1ΡΝ63 Red Dot η οποία έχει σχεδιαστεί από το την πολεμική Βιομηχανία του Νοβοσιμπίρσκ( ανήκει στη Rostec). Το σκοπευτικό αυτό είναι μία πιο τραχιά έκδοση με οπτικό εύρος 13 μοιρών  ζυγίζει 0,5 κιλό, λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -50 έως 50 βαθμούς Κελσίου και με 100% υγρασία στο περιβάλλον. Η εταιρεία έχει επενδύσει τελευταία και στην ανάπτυξη θερμικών σκοπευτικών καθώς και σε άλλα οπτικά μέσα και μέσα μετρήσεων τελευταίας τεχνολογίας  με τα οποία εξοπλίζονται οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.