Νέα πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη Νότια Συρία

«Ισραηλινά» ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον θέσεων στη νότια Συρία,

μετέδωσαν συριακά κρατικά ΜΜΕ τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, λίγες ημέρες έπειτα από παρόμοιες επιδρομές, που επίσης αποδόθηκαν από τη Δαμασκό στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Μετά το ξέσπασμα το 2011 του πολέμου στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες επιδρομές από αέρος εναντίον δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και συμμάχων του, ιδίως του Ιράν και του ένοπλου βραχίονα της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ορκισμένων εχθρών του εβραϊκού κράτους.

«Από τον εναέριο χώρο του κατεχόμενου (υψιπέδου του) Γκολάν, ελικόπτερα του ισραηλινού εχθρού επιτέθηκαν με πολλούς πυραύλους εναντίον θέσεων στην νότια περιφέρεια», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε ποιοι ήταν οι στόχοι, ανέφερε πάντως πως τα πλήγματα προκάλεσαν «μόνο υλικές ζημιές».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε επίσης στις επιδρομές αυτές, κάνοντας λόγο για πλήγματα εναντίον «στρατιωτικών θέσεων των δυνάμεων του καθεστώτος και φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων» στις γειτονικές επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα, κοντά στο Γκολάν.

Τη Δευτέρα λίγο πριν από το ξημέρωμα αεροπορικές επιδρομές που η Συρία απέδωσε στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στοχοθέτησαν θέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν όταν θραύσματα πυραύλου έπληξαν το σπίτι τους, είχε μεταδώσει το SANA.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει ότι στόχος ήταν θέσεις των ιρανικών δυνάμεων και μαχητών του ένοπλου βραχίονα της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για τέσσερις μαχητές νεκρούς.

Μετά τις επιδρομές, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η εκστρατεία εναντίον του Ιράν στο έδαφος της Συρίας θα κλιμακωθεί.

«Δεν θα επιτρέψουμε να φύονται περισσότερες στρατηγικές απειλές μπροστά στα σύνορά μας χωρίς να αναλαμβάνουμε δράση. Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τη μάχη στο έδαφος του εχθρού», είχε διαμηνύσει ο Μπένετ.

Το Ισραήλ, το οποίο σπανίως επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις που διεξάγει στο έδαφος της εμπόλεμης Συρίας, διαμηνύει συχνά ότι δεν θα επιτρέψει η συριακή επικράτεια να μετατραπεί σε ιρανικό προγεφύρωμα. Τους τελευταίους μήνες, οι αεροπορικές επιδρομές στη Συρία που αποδίδονται στο Ισραήλ έχουν πολλαπλασιαστεί και είχαν σε αρκετές περιπτώσεις θύματα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την 20ή Απριλίου, το SANA μετέδωσε πως πολλοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον στόχων στην έρημο, κοντά στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ενέργεια που είχε επίσης αποδώσει στο Ισραήλ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία, είχε κάνει λόγο τότε για πλήγματα εναντίον «θέσεων ιρανικών παραστρατιωτικών ομάδων».

Στις επιδρομές της 20ής Απριλίου είχαν σκοτωθεί τρεις σύροι μαχητές και έξι αλλοδαποί, σύμφωνα με αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποιες ήταν οι εθνικότητές τους.

(ΦΩΤΟ:Unsplash)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί