• Αρχική
  • Άρθρα
  • Την «πάτησε» η Άγκυρα! Προβλήματα για τη νέα φρεγάτα κλάσης Instabul Τουρκίας

Την «πάτησε» η Άγκυρα! Προβλήματα για τη νέα φρεγάτα κλάσης Instabul Τουρκίας

Τον περασμένο Ιανουάριο η Τουρκία προχώρησε στην καθέλκυση της νέας, εγχώρια ανεπτυγμένης και ναυπηγημένης φρεγάτας κλάσης Instabul με πλήρη επισημότητα και δημοσιότητα παρουσία του ίδιου του Ερντογάν, δείχνοντας έτσι τη βαρύτητα της προσπάθειας αυτής.

Είχαμε αναφερθεί στο γεγονός αλλά και επί του ίδιου του πλοίου εκτεταμένα σε άρθρο μας εδώ: https://www.el.gr/war/navy/i-apeili-kati-poy-oi-toyrkoi-kanoyn-kai/ στο οποίο αναφέραμε ότι οι Τούρκοι θα έχουν ζητήματα εξοπλισμού του πλοίου αφού αρκετά εκ των συστημάτων, μάλιστα καίρια συστήματα, που θα φέρει το πλοίο είναι αμερικανικά ή χρησιμοποιούν αμερικανικής προέλευσης εξαρτήματα και άρα με την επιβολή των κυρώσεων της CAATSA δε θα τους δοθούν.

Δεν αργήσαμε να επιβεβαιωθούμε ( δεν ήταν κάτι δύσκολο να προβλεφθεί  άλλωστε) καθώς Τούρκος αναλυτής αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν το σύστημα κάθετων εκτοξευτών (VLS) Mk-41 με το οποίο θα εξοπλιζόταν το πλοίο και είναι το βασικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής κάλυψης του πλοίου.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν περεταίρω την ανάπτυξη του δικού τους εγχώριου συστήματος κάθετης εκτόξευσης  και εγκατάστασης αυτού στη φρεγάτα ενώ θα χρησιμοποιούνται οι εγχώρια ανεπτυγμένοι πύραυλοι τύπου Hisar.

Το εμπάργκο των ΗΠΑ θα αφήσει τα τα πλοία εν μέρη άοπλα αλλά σταδιακά οι Τούρκοι θα επενδύσουν στα δικά τους εγχώρια συστήματα τα οποία και θα αντικαταστήσουν. Το πόσο χρόνο θα χρειαστούν γι αυτό και πόσο ικανά αυτά θα είναι εν συγκρίσει με τα αντίστοιχα δυτικά είναι δευτερεύουσα συζήτηση. Η ουσία είναι ότι ενώ εμείς ακόμα συζητούμε για τι φρεγάτες θα διαλέξουμε και πόσα πλοία θα ναυπηγηθούν εδώ , εκείνοι κατασκευάζουν ήδη μεγάλο μέρος του εξοπλισμού των πλοίων τους.