• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προχωρούν οι εργασίες αναβάθμισης των Ρ-3 “Orion” του Πολεμικού Ναυτικού

Προχωρούν οι εργασίες αναβάθμισης των Ρ-3 “Orion” του Πολεμικού Ναυτικού

Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο από τα αναβαθμισμένα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΕ)  τύπου Ρ-3 “Orion”  τα οποία θα επιχειρεί το Πολεμικό Ναυτικό, διανύει την τελική φάση της ολοκλήρωσης των εργασιών του με τη γνωστή εταιρεία Scytalis να προχωρά στην εγκατάσταση του Τακτικού συστήματος Μ2IMS Airborne ενώ έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση και ανάπτυξη των ηλεκτρονικών του συστημάτων.

Το Τακτικό Σύστημα Μ2IMS Airborne διαθέτει λογισμικό της εταιρείας Scytalis η οποία είναι ελληνική εταιρεία ( η ίδια εταιρεία που κέρδισε τον ιαπωνικό διαγωνισμό προμήθειας συστημάτων Datalinks ) και ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του λογισμικού του Τακτικού Συστήματος πριν από την προθεσμία  ενώ προχώρησαν και οι δοκιμές του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας οι οποίες ήταν επιτυχείς. Αναμένεται η μεταφορά του συστήματος στην ΕΑΒ για την ακόλουθη εγκατάστασή του στο αεροσκάφος.

Οι εργασίες στο πρώτο ΑΦΝΕ Ρ-3 έχουν ολοκληρωθεί στο 75% και αναμένεται να έχουν περατωθεί μέσα στο 2021 αλλά το αεροσκάφος θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ταυτόχρονα θα εισέλθει στην ΕΑΒ το τρίτο κατά σειρά αεροσκάφος για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η Lockheed Martin προσέλαβε επιπλέον 15 ειδικούς τεχνικούς απόστρατους της Πολεμικής Αεροπορίας με συγκεκριμένη εμπειρία στο αντικείμενο, για να επιταχύνει τις εργασίες στα Ρ-3 τα οποία θυμίζουμε ότι έχουν αργήσει αρκετά και το ελληνικό δημόσιο έχει εξοφλήσει το κόστος της αναβάθμισής τους ήδη ενώ έχει παραδοθεί το αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης το οποίο χρησιμοποιείται  για την εκπαίδευση των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που θα επανδρώσουν τα αεροσκάφη.