• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εμπλοκή στην ολοκλήρωση της νέας τουρκικής φρεγάτας Istabul

Εμπλοκή στην ολοκλήρωση της νέας τουρκικής φρεγάτας Istabul

Δεν πέρασε πολύς καιρός για να αρχίσουν τα προβλήματα με την πρόσφατα καθελκυσθήσα φρεγάτα κλάσης Istabul και τις διαθεσιμότητες συστημάτων από το εξωτερικό.

Όπως είχαμε αναφέρει σε αναλυτικό άρθρο για τη φρεγάτα αυτή εδώ: https://www.el.gr/war/navy/i-apeili-kati-poy-oi-toyrkoi-kanoyn-kai/ οι Τούρκοι ναι μεν έχουν προχωρήσει στη ναυπήγηση ενός εθνικού πλοίου αλλά το 72%  των συστημάτων είναι εγχώριας κατασκευής ενώ αρκετά από τα εγχώριας παραγωγής έχουν υποσυστήματα και εξαρτήματα από το εξωτερικό.

Τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων (2Χ8 VLS) Mk 41 με το οποίο θα εξοπλιζόταν το πρώτο πλοίο της κλάσης και όταν οι Τούρκοι θα ολοκλήρωναν την ανάπτυξη του δικού τους αντίστοιχου συστήματος για τον εξοπλισμό κάποιων εκ των επόμενων πλοίων της κλάσης.

Φαίνεται ότι οι κυρώσεις της CAATSA  ήδη κάνουν φανερή την παρουσία τους στα πρόγραμμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αφού το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι πλέον διαθέσιμο τόσο για εξαγωγή προς την Τουρκία, όσο και για την υποστήριξη των υπαρχόντων συστημάτων του τύπου.

Θυμίζουμε ότι τα κελιά των πλοίων επιφανείας είναι το κύριο μέσο άμυνάς τους κατά εισερχομένων βλημάτων και αεροσκαφών. Χωρίς αυτά το πλοίο δεν ολοκληρώνεται ενώ ζήτημα θα υπάρξει και για την παροχή πυραύλων σε περίπτωση που με κάποιο τρόπο οι καταφέρουν να ολοκληρώσουν το σύστημα αφού οι πύραυλοι ESSM με τους οποίους οι Τούρκοι θα εξοπλίσουν τα συστήματα αυτά πρέπει να έρθουν και εκείνοι από τις ΗΠΑ με τους Τούρκους να μην έχουν ανάλογο σύστημα.

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της τουρκικής φρεγάτας άρχισε να ξεμακραίνει πολύ και η Ελλάδα, με κάθε καθυστέρηση που υπάρχει στα τουρκικά ναυπηγικά προγράμματα, μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος στο Στόλο της.