• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οι αλλαγές στην συνοδεία του Oruc Reis από ψηλά και το νόημά τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οι αλλαγές στην συνοδεία του Oruc Reis από ψηλά και το νόημά τους

ALLAGH
Μετά τον πάταγο που προκάλεσε το περιστατικό της σύγκρουσης της φρεγάτας Λήμνος με τη ναυαρχίδα του Τουρκικού Στόλου, Kemal Reis, οι Τούρκοι θορυβήθηκαν και άλλαξαν τη διάταξη της προστασίας του ερευνητικού τους.

Η αρχική διάταξη, στην οποία είχαμε αναφερθεί εκτενώς εδώ: https://www.el.gr/war/navy/ti-fainetai-apo-tis-fotografies-poy-ex/ με μία φρεγάτα ΜΕΚΟ 200 ΤΝ και 4 κορβέτες ανθυποβρυχιακού πολέμου Burak, φαίνεται ότι κρίθηκε ανεπαρκείς από τους Τούρκους μετά τα διαδοχικά στραπάτσα σε αέρα και θάλασσα και άλλαξαν στα παρακάτω:

Για την προστασία του ερευνητικού έχουν πλέον 3 φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ΤΝ, 2 ανθυποβρυχιακές κορβέτες Burak και 2 φρεγάτες κλάσης “G”  (Oliver Hazard Perry) με μία φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού να ακολουθεί κατά πόδας και από απόσταση 20 χλμ την τουρκική ομάδα με μία εκ των τουρκικών “G” να βρίσκεται κοντά της.

Στις 21 Ιουλίου όταν η Τουρκία απειλούσε με απόπλου του Oruc Reis, είχαν θέσει για συνοδεία μία φρεγάτα και 2 κορβέτες. Η δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού που βγήκε εκτός Ναυστάθμων προκάλεσε φόβο αφού οι Τούρκοι δεν ανέμεναν τέτοια  μαζική κινητοποίηση έχοντας αφήσει στη Λιβύη 4 φρεγάτες.

Τώρα, ενώ αρχικά είχαν μικρότερης ισχύος δύναμη δίπλα από το Oruc,  μετά το συμβάν με τη ” Λήμνο”, αναθεώρησαν ξανά( για ακόμα μία φορά υποτίμησαν το Πολεμικό Ναυτικό) και αύξησαν ακόμα περισσότερο την ισχύ της ομάδας.

Συνολικά 5 φρεγάτες βρίσκονται γύρω από το Oruc Reis, μία φρεγάτα κλάσης “G” είχε θεαθεί τις προηγούμενες μέρες στη Μισράτα της Λιβύης και μία ακόμα φρεγάτα οδεύει προς το… ναυπηγείο. όλα αυτά τα πλοία βρίσκονται εκτός Αιγαίου σε πυκνή διάταξη κοντά στο ερευνητικό και για όλο το υπόλοιπο Αιγαίο και παράλια της Μικρασίας απομένουν 9 μείον τα πλοία που προστατεύουν το Yavuz που πραγματοποιεί έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Και το παιχνίδι συνεχίζεται…