Τι φαίνεται από τις φωτογραφίες που εξέδωσαν οι Τούρκοι

Το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πλοία μπαίνουν στο μικροσκόπιο καθώς μπορούμε να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για τη λογική με την οποία κινούνται οι Τούρκοι στην επικίνδυνα προκλητική ενέργειά τους.

Στην εικόνα βλέπουμε τη διάταξη των τουρκικών πλοίων περιμετρικά του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Η συνοδεία αποτελείται από μία φρεγάτα ΜΕΚΟ-200 και ακόμα 4 κορβέτες κλάσης Burak. Η σκιά άνω αριστερά είναι πιθανό ότι πρόκειται για τη σκιά του ελικοπτέρου από το οποίο έγινε η λήψη της φωτογραφίας, της ομάδας του σεισμογραφικού.

Η ΜΕΚΟ είναι το μόνο πλοίο με καλές ικανότητες αεράμυνας όντας εξοπλισμένη και με σύστημα CIWS και κατευθυνόμενα βλήματα. τα υπόλοιπα 4 πλοία είναι οι παλαιές κορβέτες κλάσης Burak οι οποίες είχαν κατασκευαστεί κυρίως για ανθυποβρυχιακό ρόλο αλλά τα συστήματά τους είναι παλαιότερα.

Με τη διάταξη αυτή, οι Τούρκοι προστατεύουν το σεισμογραφικό εν μέρη από την ελληνική υποβρύχια απειλή και τις φρεγάτες που την παρακολουθούν αλλά, η ομάδα είναι πολύ ευάλωτη σε αεροπορική προσβολή από πακέτο ελληνικών μαχητικών εξοπλισμένων με αντιπλοϊκούς πυραύλους αφού οι κορβέτες δεν έχουν επαρκή αντιαεροπορική άμυνα για να αποκρούσουν επιτυχώς μία τέτοια επίθεση.

Φυσικά, η Τουρκική αεροπορία μπορεί να προσπαθήσει να προστατέψει την αρμάδα και να γίνει μία αναμέτρηση των δύο αεροποριών μεταξύ Κρήτης και Κύπρου όπου κανείς από τους δύο αντιμαχομένους δε θα έχει αντιαεροπορική κάλυψη από χερσαία συστήματα και επομένως ο καλύτερος θα επικρατήσει.

Η σύνθεση της ομάδας του σεισμογραφικού θέτει σε κίνδυνο αναλώσιμα πλοία καθώς τα υπόλοιπα τα οποία είναι πιο σημαντικά παραμένουν εγγύτερα στη Μικρασιατική ακτή προστατευόμενα από αυτή αλλά και κοντά στο ναύσταθμο του Ακσάζ ώστε να μπορέσουν να απαντήσουν καλύτερα στις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού αλλά μόνιμα σε μειονέκτημα. Τα νησιά του Αιγαίου προσφέρουν κάλυψη φυσική αλλά και αντιαεροπορική στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θέτουν σε παραμέτρους βολής τα εχθρικά πλοία αν πλησιάσουν κοντύτερα για να εξαπολύσουν βλήματα. τα παραπάνω ισχύουν σε γενικές γραμμές.

Υπάρχει φυσικά η περίπτωση οι Τούρκοι να θεώρησαν ότι αποστέλλοντας μία σχετικά αδύναμη συνοδεία, απλώνοντας τα καλώδια χωρίς αν είναι ενεργά, μπορούσαν να παρασύρουν την Ελλάδα να χτυπήσει πρώτη ένα πολιτικό πλοίο σε διεθνή ύδατα, εκθέτοντας την ελληνική κυβέρνηση σε εξωτερικό και λιγότερο στο εσωτερικό της χώρας. Η ελληνική ηγεσία φυσικά δεν τσίμπησε το δόλωμα αλλά έδειξε ψυχραιμία και επαγγελματισμό.

Η Τουρκική ενέργεια μυρίζει μπλόφα και τα πράγματα θα αγριέψουν μόνο αν οι Τούρκοι ενεργοποιήσουν τα καλώδια προς διεξαγωγή κανονικών ερευνών εντός υδάτων που έχουν ελληνική υφαλοκρηπίδα.