«ΝΑΡΚΗ» στα πόδια μας!!! Οι Αμερικανοί θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα τα ρωσικά όπλα!!!

Οι λεπτομέρειες της κοροϊδίας

Το νομοσχέδιο  του Γερουσιαστή των ΗΠΑ Menendezο οποίος είναι και ο αρμόδιος επίτροπος του Κογκρέσου για την εξωτερική πολιτική των Δημοκρατικών, πέρασε από τη Γερουσία ένα σχέδιο νόμου προτεινόμενο από τον ίδιο το οποίο χαρακτηρίζεται ως θετικό για την Ελλάδα και εντός αυτών που προβλέπει είναι και η, ας το ονομάζαμε, επιδότηση, για την αλλαγή των συστημάτων ρωσικής προέλευσης στις Ελληνικής Ένοπλες Δυνάμεις με δυτικά.

Για να γίνει αυτό, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 125 εκ. τα οποία κατανέμονται σε 25 εκ. ανά χρόνο επί σειρά ετών μέχρι την ολοκλήρωση παροχής του ποσού.

Ας δούμε τα συστήματα ρωσικής προέλευσης που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην κατοχή τους:

α) S-300

Το πιο γνωστό εκ των ρωσικών συστημάτων τόσο για το επεισόδιο με την Κύπρο που αρχικά  το αγόρασε, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μετά τις απειλές της Τουρκίας και η Ελλάδα έδωσε στην Κύπρο οπλικά συστήματα όπως τα  πυροβόλα Suzana κ.α. για να καλυφθεί το κόστος αυτών από την Κυπριακή Δημοκρατία.

 Τα συστήματα δεν είναι διασυνδεδεμένα στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου ή καλύτερα, όχι ακριβώς, συνδεδεμένα στο Σ.Α.Ε., η μεγάλη εμβέλεια αντιαεροπορικής κάλυψης που παρέχουν και τα βλήματά του, προστατεύουν την Κρήτη επαρκέστατα, συνάμα με τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά μέσα της νήσου καθιστώντας το νησί και τις βάσεις του δυσκολότερους στόχους για τον αντίπαλο.

β)TorM1

Αυτοκινούμενα Αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς , πολύ αξιόπιστα και αποτελούν ένα από τα κύρια μέσα αεράμυνας των μονάδων μας στα νησιά. Το σύστημα έχει δεί πολεμική δράση και ήταν αρκετά αποτελεσματικό και εναντίων drones στη Συρία, όπου επιχειρεί με αυτά ο Συριακός Στρατός αλλά και την πιο σύγχρονη έκδοσή τους τη Μ2. Η ο αριθμός τους και η κάλυψη που προσφέρουν αποτελούν ένα γενναίο ποσοστό της ελληνικής αεράμυνας.

γ) OSA

Επίσης, αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά, βρίσκονται τοποθετημένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κυρίως και θεωρούνται παρωχημένα. αλλά χρήσιμα από το τίποτα. Η απόδοσή τους στον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν απογοητευτικά αλλά  γι αυτό δεν ευθύνεται μόνο το σύστημα αυτό καθεαυτό αλλά πολλαπλοί παράγοντες που είχαν να κάνουν με τη συνολική αεράμυνα των Αρμενίων και τις τακτικές της αντίπαλης πλευράς.

δ)Zubr

τα ρωσικά αερόστρωμνα αυτά πλοία είναι ίσως και το μοναδικό που όσο και αν ψάξει κανείς, δε θα βρεί αντίστοιχό τους στο δυτικό οπλοστάσιο. Η δυνατότητα μεταφοράς  που έχει, μέχρι φυσικά μία συγκεκριμένη κατάσταση θάλασσας, η προστασία που προσφέρει στα αποβιβαζόμενα τμήματα και η ταχύτητά τους είναι αξιοσημείωτα.

ε) KORNETE

Κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι με  μεγάλη ικανότητα διάτρησεις και αρκετή εμβέλεια για αν προκαλέσουν βαριές απώλειες στα εχθρικά τεθωρακισμένα. Ο Ελληνικός Στρατός έχει επενδύσει αρκετά στα συστήματά αυτά προσαρμόζοντάς τα σε διάφορες πλατφόρμες για μεγαλύτερη ευκινησία και επομένως φονικότητα ενώ είναι σχετικά φθηνά με αντίστοιχα δυτικά. Το σύστημα έχει δεί ενεργή δράση ήδη πολλές φορές  στα σύγχρονα μέτωπα της Μέσης Ανατολής με αρκετή επιτυχία ακόμα και απέναντι στα Ισραηλινά Merkava.

στ) ZSU-23-2

Αντιαεροπορικά πυροβόλα 23 χιλ. σοβιετικής προέλευσης τα οποία η χώρα μας έλαβε σε μεγάλους αριθμούς από τα ανατολικογερμανικά αποθέματα και έχουν αξιοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες.

ζ) BMP-1

Σοβιετικής προέλευσης οχήματα μεταφοράς προσωπικού , από τα αρχικά της σειράς ΒΜΡ και τα οποία έχουν λίγα να προσφέρουν πλέον.

Αυτά είναι λοιπόν τα ρωσικής προέλευσης συστήματα τα οποία επιχειρούν με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και αποκτήθηκαν κυρίως από τα ανατολικογερμανικά αποθέματα μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και με αυτά καλύφθηκαν εκείνη την εποχή πολλές ‘τρύπες” πλην των S-300 που ήταν μία ιδιάζουσα περίπτωση.

Δε χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να κατανοήσει ότι η αλλαγή όλων αυτών των συστημάτων και ειδικά των S-300, Tor-M1 και Zubr είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί αν γίνει με το πραγματικά αστείο ποσό των 125 εκ. δολαρίων που προσφέρουν οι ΗΠΑ και μάλιστα σε δόσεις των 25 εκ. ανά έτος μέχρι τη συμπλήρωση του ποσού. Είναι επίσης κατανοητό ότι ακόμα και με την  πρόσθεση σε αυτό το κεφάλαιο ενός επιπλέον κεφαλαίου από την ελληνική κυβέρνηση, η πιθανότητα πλήρους αντικατάστασης ενός συστήματος όπως οι S-300 ή το σύνολο των Tor-M1 δεν είναι εφικτή παρά μόνο η αντικατάσταση κάποιων συστημάτων από το τέλος της λίστας ίσως.

Ο Στρατός επίσης αποφάσισε πρόσφατα την περεταίρω επένδυση στους Kornet-E, αφού η αντικατάστασή τους με ένα αντίστοιχο δυτικό σύστημα ή έστω το Ισραηλινής προέλευσης SPIKE, είναι μία πάρα πολύ ακριβή λύση για αν εφαρμοστεί. Στη δε περίπτωση των S-300 οι Η.Π.Α. θα έπρεπε να προμηθεύσουν την Ελλάδα με μία επιπλέον συστοιχία Patriot για να καλυφθεί το κενό της αεράμυνας στην  Κρήτη. Μόνο αυτή η αγορά θα υπερέβαινε τα … 400 εκ. δολάρια με εκσυγχρονισμό μέσων και στο PAC III.

Επομένως, αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να απαλλάξουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από αυτά τα συστήματα,  τότε θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερα ποσά για αυτόν τον σκοπό ειδικά από τη στιγμή που αυτές προτάσσουν κάτι τέτοιο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Η υποστήριξης των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί αν γίνει με ψίχουλα παρά μόνο με γενναία πριμοδότηση και χρηματοδότηση από μέρους των Αμερικανών ενώ θα χρειαστεί να διατεθούν και συστήματα ανάλογων δυνατοτήτων και επιχειρησιακής αξίας, ανεβάζοντας κατά πολύ το κόστος της πλήρους αντικατάστασής τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί