Μόσχα: Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον διάδρομο σιτηρών για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σεβαστούπολη

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για να στοχοποιήσουν τη Σεβαστούπολη. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν σε συνέντευξή του στο RT. Η Ρωσία είναι δυσαρεστημένη με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κριμαία και τη Ρωσία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν σε αποκλειστική συνέντευξη στο RT που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής του Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ για την ανανέωση της συμφωνίας σιτηρών με τη μεσολάβηση ΟΗΕ-Τουρκίας με την Ουκρανία, η οποία λήγει στις 18 Μαΐου, ο Βερσίνιν έδειξε ότι η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο που εφαρμόζεται η συμφωνία .

Είπε ότι ενώ οι συνομιλίες αποδείχθηκαν χρήσιμες, αλλά η Ρωσία «δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο».

Ο Βερσίνιν εξήγησε ότι το μέρος της συμφωνίας που προβλέπει την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει παράγει “πραγματικά αποτελέσματα”, αλλά όχι χωρίς επιφυλάξεις.

«Εφιστούμε την προσοχή στο γεγονός ότι τα σιτηρά… εξάγονται πιθανώς στις πιο ανεπτυγμένες χώρες… Η ίδια η ιδέα που προτάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ [António Guterres] να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια στον κόσμο, δεν υλοποιήθηκε πραγματικά».

Ο Βερσίνιν τόνισε επίσης ότι τα μέρη της συμφωνίας εργάζονται στον διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο για τις εξαγωγές σιτηρών, «αλλά όλοι γνωρίζουν ότι, δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά τον χρησιμοποίησε ιδιαίτερα για να οργανώσει τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Σεβαστούπολης, κάτι που είναι απολύτως απαράδεκτο».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τις δυνατότητες της Ρωσίας στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας:

«Είναι γνωστό ότι αν άρουμε τα εμπόδια στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μας και στις εξαγωγές των λιπασμάτων μας, πολλές χώρες στον κόσμο θα ωφεληθούν».

Η συμφωνία για τα σιτηρά που υπογράφηκε με την Ουκρανία τον περασμένο Ιούλιο έχει έκτοτε συναντήσει διάφορα εμπόδια. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί ότι η συμφωνία, ενώ ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, δεν επιτρέπει τις αποστολές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές, κυρίως λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Η συμφωνία είχε επίσης αμαυρωθεί από αρκετές ουκρανικές επιθέσεις στον διάδρομο των σιτηρών, με αποτέλεσμα η Ρωσία να αναστείλει για λίγο τη συμμετοχή της στη συμφωνία τον Οκτώβριο του 2022.

Τον Απρίλιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία αθέτησε την υπόσχεσή της να μην χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών για στρατιωτικούς σκοπούς. Νωρίτερα, πολλά μη επανδρωμένα σκάφη είχαν επιτεθεί δύο φορές σε βάσεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, καθώς και σε μη στρατιωτικές υποδομές, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει την ανανέωση της συμφωνίας.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί