Η Ρωσία και η Ιαπωνία έχουν πολύπλοκες σχέσεις που έχουν στιγματιστεί από μία διαμάχη για την κυριαρχία εδαφών εδώ και δεκαετίες, σχετικά με μερικά μετρημένα στα δάκτυλα ενός χεριού μικρά νησιά που ελέγχει η Ρωσία και βρίσκονται στα ανοιχτά της νήσου Χοκάιντο.
Η Μόσχα τα αποκαλεί Νότιες Κουρίλες, με την Ιαπωνία να τα διεκδικεί ως τις βόρειες περιοχές της.
Η διαμάχη για την αναφερόμενη περιοχή, την οποία κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση κατά τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει αποτρέψει το Τόκιο και τη Μόσχα να υπογράψουν μία συμφωνία ειρήνης για την επίσημη κατάπαυση των εχθροπραξιών.
Είναι λυπηρό ότι οι αρχές της Ιαπωνίας ακολουθούν μία πορεία για μία νέα στρατιωτικοποίηση της χώρας”, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο δηλώσεις του Μεντβέντεφ.
“Στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται κοντά στις Κουρίλες Νήσους, περιπλέκοντας σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού”.
Δεν στάθηκε δυνατό να γίνει μία άμεση επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, αλλά και με το πρωθυπουργικό γραφείο εκτός του ωραρίου εργασίας, προκειμένου να σχολιάσουν.
Η Ρωσία αποφάσισε φέτος να ανακηρύξει την 3η Σεπτεμβρίου -την ημέρα μετά από την παράδοση της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο-ως “την Ημέρα της Νίκης κατά της Στρατιωτικοποιημένης Ιαπωνίας”, προκαλώντας την αντίδραση του Τόκιο.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ιαπωνία με τη βοήθεια των ΗΠΑ επεκτείνει τις στρατιωτικές υποδομές της, αλλά και αυξάνει τις αγορές όπλων.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: EPA-EPA)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ανδρουλάκης: «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει το οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων»
- Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο νέος ΚΟΚ: Τι αλλάζει σε πρόστιμα και παραβιάσεις
- Ο Τραμπ δείπνησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ μετά την ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα
- Το απρόσμενο δώρο που πέταξαν στον Κωνσταντίνο Αργυρό σε συναυλία! vid
- Σύμβουλος Πούτιν: Ο Κερκ και η κόρη μου σκοτώθηκαν από τα ίδια άτομα
- Αργεντινή: 75χρονος πυροβολεί 28χρονο γείτονά του μετά από καβγά – ΒΙΝΤΕΟ
- Έφτιαξε ομελέτα με…τη Μόνα Λίζα σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου!
- Σεισμός 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Γαύδου
- «Ψευδής σημαία»! Εκτίμηση «κόλαφος» για το θέμα Ρωσίας-Πολωνίας
- Το βίντεο με τις εκατομ. προβολές: Η οδύσσεια μιας γάτας να ανέβει τις κυλιόμενες σκάλες!
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΟΔΗΓΗΣΗ

ΜΜΜ

ΣΠΙΤΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

ΓΙΟΡΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

ΔΥΠΑ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΕΙΑ
