Μεγάλη ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την Ελλάδα – Όλες οι λεπτομέρειες και τα εμπόδια (vid)

Με την Τουρκία να απειλεί η Ελλάδα πρέπει να γίνει καλύτερη…

Με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης μεταξύ των Η.Α.Ε. και του Ισραήλ, υπήρξαν διαρροές στον ξένο τύπο ότι μέσα στους όρους της συνθήκης ήταν και η προμήθεια από πλευράς Η.Α.Ε., αριθμού των εξελιγμένων μαχητικών F-35.

Ο Νετανιάχου έσπευσε να διαψεύσει αυτό το γεγονός και να υποστηρίξει για ακόμα μία φορά ότι το Ισραήλ δε θέλει πιθανοί εχθροί του να λαμβάνουν όπλα στρατηγικής αξίας από τις Η.Π.Α. ή από άλλες πηγές, καθώς απειλείται η ασφάλειά του. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Trump φαίνεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τα Η.Α.Ε. για το ζήτημα των F-35.

ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Η απόκτηση των μαχητικών F-35 από τα Η.Α.Ε., θα ήταν μία καλή ευκαιρία  για την Πολεμική Αεροπορία και την Κυβέρνηση στο να επιχειρήσει να αγοράσει τα Mirage 2000-9 που δε θα χρειάζονται σαν οροφή τα Η.Α.Ε.

Τα Mirage 2000-9 των Η.Α.Ε. είναι αεροσκάφη τα οποία αγοράστηκαν το 1998 με το πρώτο να καταφθάνει στα Η.Α.Ε. το 2003. Με βάση εκείνο το πρόγραμμα, αναβαθμίστηκαν 30 αεροσκάφη από τα παλαιότερα Mirage-2000 SAD στο επίπεδο -9 και αγοράστηκαν 32 νεότευκτα της ίδιας κατηγορίας με 20 από αυτά μονοθέσια και 212 διθέσια.

Τα Mirage-2000-9 των Η.Α.Ε. έχουν το ραντάρ RDY-2 (ίδιο με αυτό τον ελληνικών Mirage 2000-5mk2), έχουν το σύστημα αυτοπροστασίας IMEWS το οποίο είναι αντίστοιχο του ICMS-3, αλλά είναι ένα απόρρητο σύστημα των Η.Α.Ε.. Τέλος, τα Mirage των Η.Α.Ε χρησιμοποιούν το ατρακτίδιο Shehab, το οποίο είναι αντίστοιχο του ατρακτικδίου Damocles και χρησιμοποιείται από τα Mirage των Η.Α.Ε.

Τα αεροσκάφη είναι παρόμοια με τα ελληνικά. Φυσικά τα Η.Α.Ε., αν αποφασίσουν να πουλήσουν τα δικά τους, θα βγάλουν από αυτά τα δικά τους συστήματα  όπως το σύστημα αυτοπροστασίας και αν τελικά εισέλθουν στην Πολεμική Αεροπορία, θα χρειαστεί να τοποθετηθεί το ICMS-3 και να πιστοποιηθούν τα όπλα που χρησιμοποιούν τα ελληνικά όπως οι SCALP και οι Exocet, αφού τα Εμιριανά χρησιμοποιούν τον πύραυλο Apache. Επομένως, εκτός από ένα κόστος πώλησης θα υπάρχει και ένα επιπλέον κόστος για να έρθουν τα αεροσκάφη στην ελληνική έκδοση με τι ανάλογες δυνατότητες.

Βασικό πρόβλημα εδώ δεν είναι το αν το κόστος θα είναι λίγο μεγαλύτερο ή μικρότερο αλλά άλλοι παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα:

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Τα Η.Α.Ε. θα πρέπει να αγοράσουν τα F-35 για να μπορούμε να συζητάμε για το αν υπάρχει πιθανότητα να μας πουλήσουν τα Mirage-2000-9 και αν εν τέλει θέλουν να τα πουλήσουν, πόσα θα είναι αυτά και αν θα είναι από τα νεώτερα ή τα παλαιότερα ( λογικά τα παλαιότερα γι αρχή).

Με δεδομένο ότι τα Η.Α.Ε. θέλουν μία σταθερή οροφή μαχητικών αεροσκαφών, τυχόν αγορά F-35 θα σημάνει την απόσυρση των παλαιότερων εκ των Mirage 2000-9, δηλαδή των 30 της έκδοσης SAD που αναβαθμίστηκαν σε -9.

Ο αριθμός των F-35 που θα προμηθευτούν τα Η.Α.Ε. είναι και αυτός σημαντικός αφού θεωρείται απίθανο να προμηθευτούν 70 αεροσκάφη με τα οποία θα αντικαταστήσουν όλα τα Mirage 2000 τους αφού το Ισραήλ θα προβάλει ενστάσεις γι αυτό. Ένας αριθμός γύρω στα 30 αεροσκάφη θα ήταν πιθανότερος.

Άλλος ένας παράγοντας είναι και η Γαλλία από την οποία τα Η.Α.Ε. χρειάζονται άδεια για να μεταπωλήσουν τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά τους. Εδώ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο οι Γάλλοι επιθυμούν οι αεροπορίες που έχουν αγοράσει μαχητικά Mirage, να προμηθευτούν μεταχειρισμένα καθώς προωθούν έντονα το Rafale για το οποίο ψάχνουν αγοραστές για να συντηρήσουν τη γραμμή παραγωγής του μαχητικού.

Με βάση την ελληνογαλλική συμμαχία που διαμορφώνεται εν όψη της τουρκικής απειλής αλλά και τον πάρα πολύ καλών σχέσεων με τα Η.Α.Ε. ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο ( τα ανταλλακτικά για τις φρεγάτες  “S” τα πήραμε από τα Η.Α.Ε. τα οποία απέσυραν τα δικά τους πλοία), θα μπορούσε να γίνει κάποια συμφωνία ανάλογα με τον αριθμό των F-35  που ίσως προμηθευτούν οι Άραβες. Το πιο δύσκολο είναι να συμφωνήσουν οι Γάλλοι, οι οποίοι μπορεί να θέσουν διάφορα θέματα για τη μεταφορά των αεροσκαφών στην Π.Α. και να επιχειρήσουν να προωθήσουν το Rafale  μετά από ένα διάστημα.

Τυχόν απόκτηση επιπλέον Mirage τα οποία είναι στο επίπεδο των -5Mk2. θα επέτρεπε την απόσυρση των παλαιότερων EGM/BGM από το ελληνικό οπλοστάσιο ενώ ακόμα και 25 παραπάνω μαχητικά του τύπου, θα αύξαναν τον αριθμό των αεροσκαφών με δυνατότητες στρατηγικής κρούσης στο διπλάσιο για την Π.Α., η οποία χρειάζεται να βρει μεταχειρισμένα μαχητικά για να κρατήσει την οροφή μαχητικών της ψηλά από τη στιγμή που δε θα προμηθευτεί νέα αεροσκάφη το προσεχές διάστημα μέχρι το 2026.

Θα επανέλθουμε στο ζήτημα εφόσον υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για αγορά ά 5 από τα Η.Α.Ε. αλλά και τον αριθμό αυτών.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε την συμμετοχή των Mirage 2000-9 των Η.Α.Ε στην άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ” της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί