• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με εντολή Trump αποσύρονται από τη Σαουδική Αραβία οι Patriot και τα μαχητικά που βρίσκονται στο Βασίλειο

Με εντολή Trump αποσύρονται από τη Σαουδική Αραβία οι Patriot και τα μαχητικά που βρίσκονται στο Βασίλειο

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει τόσο χαμηλά ου για πρώτη φορά στα χρονικά, η τιμή ήταν τέτοια που κυριολεκτικά οι εταιρείας πλήρωναν τον πελάτη να αγοράσει το πετρέλαιο. όλη αυτή η κατάσταση με την πετρελαϊκή αγορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πανδημία προκάλεσε περιορισμό της ζήτησης καυσίμων λόγο των lockdowns στις χώρες του δυτικού κόσμου όπου και μειώθηκαν οι μετακινήσεις με κάθε μέσο.

Επομένως, οι χώρες συνέχιζαν να αγοράζουν πετρέλαιο, το οποίο έχει προπληρωθεί και όταν γέμισαν οι αποθηκευτικοί χώροι, τα τάνκερ παρέμειναν εκτός λιμανιών αναμένοντας πότε θα αρχίσει πάλι η κίνηση για να αυξηθεί και η ζήτηση. Το λογικό επίσης θα ήταν να μειωνόταν η παραγωγή με το Σαουδαραβικό Βασίλειο να έχει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία αλλά οι συζητήσεις μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου, Η.Π.Α., Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, δεν απέδωσαν καρπούς αφού το Σαουδαραβικό Βασίλειο αρνείται πεισματικά να ρίξει την παραγωγή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εγχώριοι παραγωγοί των Η.Π.Α. και της Ρωσίας να μην είναι διατεθειμένοι να μειώσουν την παραγωγή για να μη χάσουν το μερίδιο της αγοράς που κατέχουν όταν επανεκκινήσουν οι μεγάλες οικονομίες.

Με μια κίνηση, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Trump αποφάσισε να επιστρέψουν πίσω στις Η.Π.Α. όλες οι πυροβολαρχίες Patriot Pac-3 και τα μαχητικά αεροσκάφη της USAF που εδρεύουν στο Αραβικό Βασίλειο.

Πρόκειται για μία κίνηση ξεκάθαρου εκβιασμού αφού το Σαουδαραβικό Βασίλειο δε συνεργάζεται, τότε οι Η.Π.Α. θα αποσύρουν τα συστήματα που προστατεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Βασιλείου.

Το Ιράν άλλωστε περιμένει στη γωνία και ψάχνει ευκαιρίες για να χτυπήσει το Σαουδαραβικό βασίλειο του οποίου οι συστοιχίες Patriot PAC -2 απέτυχαν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν τους Ιρανικούς πυραύλους και τα Ιρανικά drones τα οποία πέτυχαν τα πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Οπότε οι Σαουδάραβες έκαναν αιτήματα σε διάφορες χώρες για την μεταφορά στο έδαφός τους συστοιχιών Patriot με τα πληρώματά τους δίνοντας πακτωλό χρημάτων.

Εννοείται ότι οι Ιρανοί θα ξαναχτυπήσουν αν υπάρξει Α/Α κενό και αυτή τη φορά ακόμα πιο μαζικά τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Βασιλείου.

Να μη λησμονείται το γεγονός ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε το αίτημα του Βασιλείου να αποστείλει μία συστοιχία για την καλύτερη κάλυψη των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων με μία επικερδή για την ελληνική πλευρά συμφωνία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Η Ελλάδα στο ζήτημα θα μπορούσε να πάρει τη θέση των Η.Π.Α. στο ζήτημα, εφόσον της ζητηθεί, και να αποκομίσει από αυτές ανταλλάγματα σε είδος σε μία καθαρά πολιτική κίνηση. Φυσικά επιλογή είναι και να τηρηθεί η συμφωνία με το Βασίλειο τηρώντας μία ουδέτερη στάση αλλά δε θα πρέπει η ελληνική πλευρά να περιμένει πολλά ανταλλάγματα πλην οικονομικών επενδύσεων που η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτή την περίοδο.

Προέχει φυσικά να προχωρήσουν οι μέρες και να γίνει σαφές το αν ο Trump θα πραγματοποιήσει την απειλή του ή αν τελικά το Σαουδαραβικό Βασίλειο υποκύψει και χαμηλώσει την παραγωγή του οπότε και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πετύχει να σταθεροποιήσει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •