• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΛΙΒΥΗ: Αντίδραση Αθήνας κατά ΝΑΤΟ – Τι θέλει η Μόσχα, προκαλούν οι Τούρκοι με ρωσικό όπλο (ΒΙΝΤΕΟ)

ΛΙΒΥΗ: Αντίδραση Αθήνας κατά ΝΑΤΟ – Τι θέλει η Μόσχα, προκαλούν οι Τούρκοι με ρωσικό όπλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Προβληματισμός με Stoltenberg...

Μετά από συνεχόμενη πίεση και με πολλές επιθέσεις να λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο μήνα κατά της αεροπορικής βάσης που ήλεγχε ο LNA (Χάφταρ που τον στηρίζει η Ελλάδα), τελικά οι αμυνόμενοι εγκατέλειψαν τη βάση της Al-Watiya μη μπορώντας πλέον να αντιμετωπίσουν τις συνεχόμενες επιθέσεις του GNA (Σάρατζ τον στηρίζει η Τουρκία) και των τουρκικών drones, ενώ υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί για την στάση του ΝΑΤΟ, του οποίου ο Γενικός Γραμματέας φέρεται να δήλωσε στήριξη στους ισλαμιστές, λίγο πριν την νίκη του Σάρατζ.

Παρά την καλή αντίσταση που προέβαλαν οι δυνάμεις του LNA όπου σε μία μέρα οι απώλειες του GNA ήταν ιδιαιτέρως βαριές, τελικά ο στόχος επετεύχθη για τους φιλότουρκους του GNA και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εγκαθίδρυση οριστικής κυριαρχίας του GNA στην βορειοδυτική Λιβύη, κάτι που δεν υσμφέρει τόσο τα ελληνικά, όσο και τα ρωσικά συμφέροντα.

Κατά την επιχείρηση κατάληψης της βάσης, οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν για άλλη μία φορά τα δικά του UCAVs TB2 Bayraktar για την επιτήρηση, στοχοποίηση και προσβολή στόχων εντός και πέριξ της βάσης. Οι Τούρκοι εκτόξευσαν μέχρι και πυραύλους SM-1R (ληγμένοι), κατά πάσα πιθανότητα από τις φρεγάτες κλάσης G  που πλέουν ανοιχτά της Λιβύης.

Η βάση καταλήφθηκε πάντως μετά την αποχώρηση από αυτή των τελευταίων στοιχείων του LNA και είναι μία νίκη η οποία ανοίγει στο GNA νέες προοπτικές ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει κάποιους καίριους στόχους του.

Πλέον ο GNA:

  • Ελέγχει αποτελεσματικά την βορειοδυτική Λιβύη και το πολύτιμο συνοριακό πέρασμα Λιβύης και Τυνισίας είναι ασφαλές για τον ανεφοδιασμό μέσω λαθρεμπορίου στην ξηρά για το GNA.
  • Οι Τούρκοι θα επισκευάσουν τη βάση ώστε να μεταφέρουν μελλοντικά εκεί τα UAVs τους και το κέντρο επιχειρήσεών τους, μακριά από τα πυρά πυροβολικού του LNA. Βέβαια η αεροπορία του LNA θα είναι και πάλι ικανή να επιφέρει πλήγματα λόγο έλλειψης ικανών αντιαεροπορικών συστημάτων για την κάλυψή τους.
  • Ο GNA θα έχει την δυνατότητα να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του σε μία ακόμα προσπάθεια να εκδιώξει τον LNA του Χάφταρ από τα περίχωρα της Τρίπολης επιτιθέμενος προς το Bani Walid  και την Tarhuna, πόλεις από όπου εξαρτάται ο ανεφοδιασμός των δυνάμεων του LNA στη γραμμή της Τρίπολης. Αυτή η επιχείρηση θα είναι αρκετά πιο δύσκολη από ότι η επιχείρηση κατάληψης της Al Watiya καθώς ο LNA  έχει χρόνο να αναδιατάξει τις δυνάμεις του σε έδαφος που κατέχει καιρό.
  • Πολιτικά, η επιτυχία αυτή δίνει μία πολύτιμη νίκη στην κυβέρνηση Σάρατζ η οποία είχε δει αρκετούς τριγμούς λόγο των συνεχόμενων ηττών της στο εσωτερικό μέτωπο οπότε μπορεί πλέον να κατευνάσει τα πνεύματα και να ζητήσει με μεγαλύτερη ευκολία μία πολιτική λύση στη Λιβύη με τη διαμεσολάβηση του ξένου παράγοντα.

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΡΩΣΙΑ

Σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό, ισλαμιστές και Τούρκοι άρπαξαν ένα υπερσύγχρονο ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα (SHORAD) Pantsir S.1 από τον Χάφταρ και το επέδειξαν ως λάφυρό πανηγυρίζοντας για τη νίκη που πέτυχαν με την κατάληψη της βάσης της αλ-Ουατίγια.

Οι εικόνες έφτασαν και προς Μόσχα μεριά, όπου υπάρχει έντονος προβληματισμός!

Θεωρείται σίγουρο ότι μετά τις επιδείξεις του GNA, το σύστημα θα περιέλθει σε τουρκικά χέρια οπότε οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να το μεταφέρουν στην Τουρκία για εξέταση από την βιομηχανία τους και για την ακόμα καλύτερη αντιμετώπισή του.

Εκτός από το Pantsir οι δυνάμεις της Τρίπολης κυρίευσαν και ένα τουλάχιστον επιθετικό ελικόπτερο Mil Mi-35, το πρώτο ελικόπτερο του τύπου, το οποίο πέφτει στα χέρια χώρας του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι 11 Mil Mi-35 επιχειρούν με την Εθνοφρουρά στην Κύπρο.

Η Ρωσία κυρίως επιθυμεί να υπάρξει μια διαδικασία ειρήνευσης στην Λιβύη, τέτοια που προφανώς θα της αναγνωρίζει έναν αυξημένο πολιτικό ρόλο, και λιγότερο απλώς να εξυπηρετήσει τις ηγετικές φιλοδοξίες του στρατάρχη Χαφταρ ή να κυριαρχήσει πλήρως η φιλοτουρκική κυβέρνηση. Εικόνες, όμως, σαν αυτή με την κατάληψη του ρωσικού συστήματος και την επίδειξή του ως λάφυρο προκαλούν την «Αρκούδα» να απαντήσει κατά των Τούρκων, όπως έπραξε προσφάτων στην Συρία (πάνω από 100 νεκροί Τούρκοι).

Η Μόσχα, παρότι στηρίζει στρατιωτικά τον Χάφταρ, δείχνει να έχει καλύτερη συνεννόηση με τον Αγκίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ. Ο Σάλεχ πρόσφατα δήλωσε ότι επεξεργάστηκε έναν πολιτικό οδικό χάρτη προς την ειρήνευση με τη βοήθεια Ρώσων συμβούλων που βρίσκονται στη Λιβύη και ότι ο σκοπός είναι μια πολιτική διαπραγμάτευση με την πλευρά Σάρατζ.

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα εκδήλωσε την έντονη ενόχλησή της για τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος σε συνέντευξή του είπε ότι θεωρούσε την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) ως την νόμιμη κυβέρνηση και ως εκ τούτου το ΝΑΤΟ δεν ασχολείται με άλλα κόμματα στην Λιβύη.

Η δήλωση του ΓΓ, σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, ενδεχομένως «κρύβει» ένα τουρκικό σχέδιο να εμπλέξει το ΝΑΤΟ στη Λιβύη προς στήριξη των ισλαμικών πολιτοφυλακών υπέρ της Άγκυρας, κατά του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ και του LNA. Άλλωστε λίγο μετά την δήλωση ήρθε η νίκη των ισλαμιστών.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς υπενθύμισε στο ΓΓ της συμμαχίας ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν λάβει απόφαση για την Λιβύη.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα στις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γεννηματάς, τονίζοντας ότι η αναγνώριση της  κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Λιβύη δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις όλων των χωρών της Συμμαχίας.

Αναμένεται ότι και πολλές άλλες χώρες, ιδίως η Γαλλία, θα συμφωνήσουν με την θέση της Ελλάδας, την οποία επ’ ουδενί συμφέρει η επικράτηση του Σάρατζ, ο οποίος έχει υπογράψει παράνομο μνημόνιο με την Άγκυρα, το οποίο παραβλέπει την νόμιμη Ελληνική ΑΟΖ.