• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λίγη την γνωρίζουν: Η “Σμέρνα” του Ρωσικού στρατού (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγη την γνωρίζουν: Η “Σμέρνα” του Ρωσικού στρατού (ΒΙΝΤΕΟ)

Από το Β΄Π.Π. ο ρωσικός στρατός(τότε σοβιετικός) είχε εντάξει σε χρήση με τα συντάγματα πυροβολικού του τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Katyusa οι οποίοι σε συνδυασμό με τα πυροβόλα κάθε διαμετρήματος έκαναν τρομερά ισχυρά και αποτελεσματικά μπαράζ πυροβολικού κατά των γερμανικών θέσεων. Η παράδοση που χτίστηκε με ιδρώτα και αίμα από το σοβιετικό στρατό, συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Απόρροια της παράδοσης αυτής είναι και το Smerch.

Τροχοφόρο όχημα παντοειδούς εδάφους που φέρει 12 σωλήνες των 330 χιλ. οι οποίοι γεμίζονται με ρουκέτες πυροβολικού με τις κεφαλές τους να διαφέρουν φυσικά ανάλογα το στόχο(Βλήματα κατά προσωπικού, Α/Τ, ΗΕΑΤ/ΗΕ , ΗΕ, θερμοβαρικές).

Το σύστημα αποτελείται από το όχημα των εκτοξευτών BM 9A52-2 , οι ρουκέτες μεταφέρονται σε κοντέινερ, το όχημα TZM 9T234-2 που είναι γερονοφόρο για τη φόρτωση των ρουκετών στους σωλήνες και μεταφέρει και 12 από αυτές και τέλος και ένα όχημα κέντρο ελέγχου πυρός 1K123 “Vivary”. Τα οχήματα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 60χλμ. μέγιστη και οι τυπικές ρουκέτες έχουν βεληνεκές τα 90χλμ. Πιο εξελιγμένα βλήματα του ρωσικού οπλοστασίου μπορούν να φτάσουν και μακρύτερα.

Το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη Συρία και στην Ουκρανία ως μέρος των ευρύτερων δυνάμεων πυροβολικού των εμπλεκομένων.

ΦΩΤΟ: i.ytimg.com