• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λαθρεμπόριο πετρελαίου Ιράκ-Συρίας – Έτσι επιβιώνει η Συρία του εμπάργκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Λαθρεμπόριο πετρελαίου Ιράκ-Συρίας – Έτσι επιβιώνει η Συρία του εμπάργκο (ΒΙΝΤΕΟ)

Από την αρχή του Συριακού εμφυλίου πολέμου έχει επιβληθεί γενικό εμπάργκο στην κυβέρνηση του Ασσαντ με αποτέλεσμα να υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε πολλά αγαθά και φυσικά στο πετρέλαιο.

Πριν τον πόλεμο η Συρία ήταν πετρελαιοπαραγωγός χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα να βρίσκονται στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στην επαρχία της Ντέιρ Εζ Ζόρ στη βόρεια Συρία όπου υπάρχουν και οι περισσότερες πετρελαιοπηγές.

Η περιοχή είχε καταληφθεί αρχικά από τις ομάδες των ανταρτών, μετά πέρασε στα χέρια του ISIS και τελικά οι Κούρδοι κατέλαβαν την περιοχή μέχρι την ανατολική όχθη του ποταμού και οι κυβερνητικοί τη δυτική με τους Κούρδους να ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος των πετρελαιοπηγών.

Όσο οι πετρελαιοπηγές αυτές ανήκαν στο ISIS, το λαθρεμπόριο πετρελαίου μεταξύ Τουρκίας και ISIS γινόταν σε καθημερινή βάση με την Τουρκία να κερδίζει δις δολάρια για το χρονικό διάστημα που διήρκεσε αυτό. Με την επίσημη εμπλοκή της ρωσικής αεροπορίας και τους βομβαρδισμούς που ακολούθησαν, η Τουρκία έχασε αυτό το επιπλέον μαύρο έσοδο.

Ο έλεγχος από τους Κούρδους της περιοχής έκανε την Τουρκία να εποφθαλμιά την πετρελαϊκή περιοχή και αυτό είχε τεθεί σα στόχος της επιχείρησης κατά των Κούρδων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η επιχείρηση αυτή δεν έφτασε ποτέ ούτε καν κοντά στον Ευφράτη. Οπότε το πετρέλαιο έμεινε σε κουρδικά-αμερικανικά χέρια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Συρία αντιμετωπίζει πρόβλημα με το πετρέλαιο και το Ιράν έχει προσπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια να προμηθεύσει την Συρία με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Ιρανικό πετρελαιοφόρο το οποίο έφτασε στη Συρία μετά από “καταιγίδα” στα στενά του Γιβραλτάρ όπου είχε σταματήσει ως αιχμάλωτο των Άγγλων.

Τελικά το Ιράν φαίνεται ότι έπεισε το Ιράκ να προμηθεύει πετρέλαιο τη Συρία μέσω των κοινών ανατολικών συνόρων τους σε ένα  τύποις λαθρεμπόριο πετρελαίου. Αυτό όμως πληρώνεται με άλλα μέσα στην Ιρακινή κυβέρνηση, πιθανότατα από το Ιράν, σε άλλα ζητήματα.

Με την οδική διαδρομή από το Ιράν στο Λίβανο να είναι ενιαία, υλικά, άνθρωποι και πετρέλαιο θα διακινούνται υποστηρίζοντας την υπό 8ετή εμπάργκο Συριακή οικονομία.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •