“Κελαηδούν” οι αιχμάλωτοι της Μαριούπολης: «ΒΡΕΤΑΝΟΙ με εμπειρία στη Συρία στις τάξεις των ουκρανικών Ε.Δ. από το 2019»

Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του "παγόβουνου".

Δύο Βρετανοί (μισθοφόροι;;;) που συμμετείχαν στις μάχες στη Μαριούπολη στο πλευρό των ουκρανικών στρατευμάτων και παραδόθηκαν, είχαν πολεμήσει στο παρελθόν στη Συρία, αλλά όχι ως μέρος του βρετανικού στρατού, αποκάλυψε ο διοικητής της αερομεταφερόμενης διμοιρίας των Ουκρανών Πεζοναυτών, που οικειοθελώς κατέθεσε τα όπλα, ο Σεργκέι Στάρτσουκ.

Μιλώντας στο RIA Novosti παραδέχθηκε τα εξής πολύ σημαντικά:


«Την ώρα της άφιξής μου στο τάγμα, αυτοί (οι Βρετανοί) υπηρετούσαν ήδη στον λόχο. Στα τέλη του 2019, ο διοικητής του λόχου αποφάσισε να τους μεταφέρει στη διμοιρία μου, μιας και μιλάω λίγα αγγλικά… Υπέγραψαν συμβόλαιο ως απλοί ναυτικοί».

Δηλαδή Βρετανοί μισθοφόροι (και ποιος ξέρει πόσοι ακόμα δυτικοί) βρίσκονταν ΗΔΗ από το 2019 (άρα μπορεί να ήταν και πολύ πιο πριν) στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων. Συμμετείχαν άραγε και στις εξοντώσεις ρωσόφωνων πληθυσμών;;;

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βρετανο-ουκρανός Aiden Aslin είχε εμπειρία μάχης στη Μέση Ανατολή:

«Είπε ότι πολέμησε στη Συρία. Δεν ξέρω για ποιον, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή δεν πολέμησε ως μέρος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Και το θεωρούν είτε εξτρεμισμό είτε τρομοκρατία – δεν ξέρω.

Ο Sean Pinner (ο άλλος Βρετανός) ήταν επίσης στη Συρία και έχει την ίδια κατάσταση. Πιθανότατα, εάν ολοκλήρωναν το συμβόλαιο και λάμβαναν την ουκρανική υπηκοότητα, ίσως θα μπορούσαν να επιστρέψουν ως Ουκρανοί».

Οι Βρετανοί Sean Pinner και Aiden Aslin παραδόθηκαν στην Ουκρανία στα μέσα Απριλίου.

Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, είχε δηλώσει κατά την παράδοσή τους ότι:

«Oι μισθοφόροι που έφτασαν στην Ουκρανία δεν είναι μαχητές, το καλύτερο πράγμα που τους περιμένει είναι μια μακροχρόνια φυλάκιση».

Σημείωσε ότι οι ξένοι μισθοφόροι δεν έχουν το καθεστώς των «μαχητών» σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

(φωτο:ria novosti)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί