• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για το διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ

Κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές για το διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ

elbo
Η διαδικασία του διαγωνισμού για την ΕΛΒΟ είχε πάρει διαδοχικές αναβολές , 2 από τις οποίες ήταν αναγκαστικές λόγο της πανδημίας.

Η διαδικασία του διαγωνισμού για την ΕΛΒΟ είχε πάρει διαδοχικές αναβολές , 2 από τις οποίες ήταν αναγκαστικές λόγο της πανδημίας. Αν και η επόμενη κατάθεση δεσμευτικών προσφορών είχε μετατεθεί για το Μάιο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ και το Ισραηλινό ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ, έθεσαν χρονικά το διαγωνισμό σε μετέπειτα χρόνο.

Λόγο των συγκυριών που προέκυψαν με την πανδημία, δύο εταιρείες  οι οποίες είχαν αρχικά δηλώσει ενδιαφέρον, έθεσαν εαυτόν εκτός του διαγωνισμού και δεν αναμένεται τελικά να επιδείξουν ενδιαφέρον. Αυτές είναι η Paramount Group από τη Νότια Αφρική και η Krauss Mafei Wegmann  από τη Γερμανία.

Οι εταιρείες που αναμένεται να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προτάσεις είναι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ελέγχεται από εταιρεία ιταλικών συμφερόντων, η ισραηλινή Plasan , για την οποία ουσιαστικά μετατέθηκε ο διαγωνισμός ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος με αξιώσεις, εμπρόθεσμα αλλά και με μία ικανοποιητική πρόταση και τέλος η Kouimtzis Group.

Τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι τρία οικόπεδα έκτασης άνω των 270.000 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, κτιριακές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας: όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος ΕΛΒΟ και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει τυχόν κατοχυρώσει η εταιρεία.

Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει έναντι τιμήματος το 21% της ΕΛΒΟ μετά από μία τριετία. Ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, με τον οποίο θα γίνει η εκποίηση της ΕΛΒΟ, δεν αποτελεί περίπτωση σύμβασης πώλησης του αστικού δικαίου που καταρτίζεται απλώς με βάση ορισμένες προϋποθέσεις που τάσσονται στον νόμο και με την επιτήρηση της δημόσιας αρχής.

Ο νέος ιδιοκτήτης της ΕΛΒΟ θα πάρει ουσιαστικά και το διαγωνισμό για την αντικατάσταση περίπου 10.000 οχημάτων του Ελληνικού Στρατού με το φιλόδοξο πρόγραμμα του νέου εθνικού οχήματος με το οποίο θα ανανεωθεί ο στόλος οχημάτων. Εκτός αυτού, τυχόν νέα προγράμματα για τα μηχανοκίνητα μέσα του Στρατού θα συμπεριλαμβάνουν την ΕΛΒΟ ενώ δε θα λείπουν και οι κρατικές παραγγελίες για οχήματα πολιτικής χρήσης διαφόρων τύπων. Φυσικά, ως ιδιωτική εταιρεία θα χρειαστεί να γίνει ανταγωνιστική και ανταποδοτική και να μη στηριχθεί μόνο σε κρατικά προγράμματα για να επιβιώσει στην ελεύθερη αγορά.