Κάλεσμα στα ευρωπαϊκά κράτη: «Μιμηθείτε μας και στείλτε Patriot στην Ουκρανία»

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε χθες Τετάρτη τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μιμηθούν το παράδειγμα της Γερμανίας, που ανακοίνωσε πως στέλνει ένα επιπλέον αμερικανικής κατασκευής σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία.

Τα συστήματα του τύπου δείχνουν «αμέσως» πόσο απαραίτητα είναι και «θέλουμε να ενθαρρύνουμε κι άλλους να το κάνουν», δήλωσε προσερχόμενος χθες στη σύνοδο κορυφής των 27.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε το Σάββατο πως στέλνει ακόμη μια συστοιχία Patriot για να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον πόλεων και ενεργειακών υποδομών, που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για την τρίτη συστοιχία του είδους που διέθεσε το Βερολίνο στον ουκρανικό στρατό.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία και παρότρυνε κι άλλες δυτικές χώρες να «μιμηθούν αυτό το παράδειγμα», έκκληση που επανέλαβε χθες παρεμβαίνοντας στη σύνοδο των 27 μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Σας ευχαριστώ Όλαφ, για την αποτελεσματικότητά σας. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερα», είπε, αναδεικνύοντας την επίθεση στην πόλη Τσερνίχιβ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους, για να καταδείξει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη.

«Τα συστήματα (αντιαεροπορικής άμυνας) που έχετε τα χρειαζόμαστε στην Ουκρανία, τα χρειαζόμαστε για να εμποδίσουμε (τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν να συνεχίζει τις τρομοκρατικές μεθόδους του», πρόσθεσε.

απεμπε-απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί