Αυτή η διασυνοριακή ανταλλαγή πυρών έρχεται μερικές ημέρες ύστερα από αεροπορικό πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ και που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σκοτώνοντας υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους του Ιράν και εντείνοντας την περιφερειακή ένταση.
Ο στρατός δήλωσε ότι «μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτικές υποδομές του συριακού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Μαχάτζα» σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που διαχωρίζει τα συριακά, κατεχόμενα από το Ισραήλ, υψίπεδα του Γκολάν από την ίδια τη Συρία.
Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι ταυτοποίησε πλήγμα με ρουκέτα που προήλθε από το συριακό έδαφος στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν χθες, χωρίς να προκαλέσει θύματα, διευκρινίζοντας ότι το πυροβολικό είχε χτυπήσει το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση.
Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τα αμυντικά του μέτρα μετά το πλήγμα την 1η Απριλίου, ο απολογισμός του οποίου ανήλθε σε 16 θανάτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του στρατού της ισλαμικής δημοκρατίας.
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό του, αμέσως μετά το πλήγμα και απείλησε με αντίποινα.
Ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από την έναρξη του πολέμου το 2011 στη γειτονική αυτή χώρα, στοχοθετώντας κυρίως φιλοϊρανικές οργανώσεις.
Και τα πλήγματα του έχουν ενταθεί μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023 μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αυτό που ειπώθηκε δείχνει πως έρχονται αλλαγές και περισσότερα γεγονότα
- Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα
- Tornado-C: Ρωσική «φωτιά» κατά του Ουκρανονάτο, video
- Τρίκαλα – 8ο Meteora Trail Run: Στις 21 Σεπτεμβρίου η καρδιά του ορεινού τρεξίματος χτυπά στα Μετέωρα
- Champions League: Πρεμιέρα της νέας σεζόν με «βροχή» από γκολ
- Ήρωας πελάτης μίνι μάρκετ έβγαλε νοκ άουτ ένοπλους ληστές, video
- Η υπηρεσία του συντονιστή του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη μεταφέρθηκε
- Δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να σταματήσει κόσμο στη Νέα Υόρκη…αλλά δεν πήγε καλά, vid
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 55χρονο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος 11χρονης
- Σοκ στην Πέλλα: 73χρονος κακοποίησε μέχρι θανάτου γάτα – Οδηγείται στον εισαγγελέα
Κύρια Θέματα

















