ΗΠΑ: Έβαλαν το FBI μαζί με τους Ουκρανούς να βρουν οπωσδήποτε στοιχεία για “ρωσικά εγκλήματα πολέμου”

Συνεργάζονται στενά με τον Ζελένσκι για να βρουν αυτά τα πολύ "αξιόπιστα" στοιχεία.

Η Ουκρανία συνεργάζεται με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και αμερικανικές εταιρίες προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που κατηγορούν τους Ρώσους ότι διέπραξαν. Χρησιμοποιούν λένε πληροφορίες γεωεντοπισμού και κινητών τηλεφώνων.

Ο Άλεξ Κομπζάνετς, ειδικός πράκτορας του FBI που εργάστηκε προηγουμένως ως νομικός ακόλουθος της υπηρεσίας στην Ουκρανία δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν ψηφιακές πληροφορίες από τα πεδία των μαχών και τις πόλεις που “ρήμαξε ο πόλεμος αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022”, όπως ισχυρίστηκε.

«Η συγκέντρωση αυτών των δεδομένων, η ανάλυση αυτών των δεδομένων, η εργασία μέσω αυτών των δεδομένων είναι κάτι στο οποίο το FBI έχει εμπειρία», δήλωσε ο Κομπζάνετς στη διάσκεψη για την κυβερνοασφάλεια RSA που διεξάγεται στο Σαν Φρανσίσκο.

Η εργασία περιλαμβάνει εξέταση πληροφοριών από κινητά τηλέφωνα, ιατροδικαστικές αναλύσεις δειγμάτων DNA, καθώς και ανάλυση σωματικών μελών που περισυνελέγησαν από τα πεδία των μαχών, είπε.

«Το επόμενο βήμα είναι να συνεργαστούμε με εθνικούς παρόχους υπηρεσιών των ΗΠΑ, και να μεταφέρουμε αυτές της πληροφορίες… εξασφαλίζοντας πληροφορίες για τους συνδρομητές, πληροφορίες γεωεντοπισμού, όπου είναι δυνατό», πρόσθεσε ο Κομπζάνετς.

Η εργασία αντανακλά την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ουκρανία στο μέτωπο του κυβερνοχώρου, όπου η Ρωσία είναι συνήθης αντίπαλος και για τις δύο χώρες.

Ο Κομπζάνετς πρόσθεσε πως το FBI εργάζεται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο για να βοηθήσει επίσης την Ουκρανία να ταυτοποιήσει Ρώσους συνεργάτες και κατασκόπους που επιχειρούν στην Ουκρανία και ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούσαν έξω από το Κίεβο.

Εταιρίες ασφάλειας και αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι σημαντικοί εταίροι της Ουκρανίας στις προσπάθειές της να αποκρούσει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει τουλάχιστον από το 2015.

Ο Ίλια Βίτιουκ, επικεφαλής του Τμήματος Ασφάλειας Κυβερνοπληροφοριών στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, δήλωσε πως ενώ ο αριθμός των ρωσικών επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πιο στοχευμένες.

«Είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί σε μια ποινική υπόθεση ποιος είναι υπεύθυνος», δήλωσε ο Βίτιουκ. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αποκτήσουμε όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται για τους Ρώσους κυβερνοεγκληματίες… επειδή συγκεντρώνουμε όλες αυτές τις πληροφορίες και τις βάζουμε στις ποινικές υποθέσεις μας».

«Πιστεύουμε όντως πως αυτή η υπόθεση για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο είναι κάτι καινούριο», πρόσθεσε. «Είναι εδώ που έχουμε δει τον πρώτο πλήρους κλίμακας κυβερνοπόλεμο».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί