Οι διαδηλωτές στο Αμάν κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν: «Λένε ότι η Χαμάς είναι τρομοκράτες. Όλη η Ιορδανία είναι Χαμάς».
«Όχι στη σιωνιστική πρεσβεία στο ιορδανικό έδαφος», φώναζαν άλλοι διαδηλωτές ζητώντας από τις αρχές της Ιορδανίας να κλείσουν την πρεσβεία και να ακυρώσουν την ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με την οποία η χώρα εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ.
Στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφε «Αμάν- Γάζα ένα πεπρωμένο», ενώ άλλα είχαν πορτρέτα του στρατιωτικού εκπροσώπου της Χαμάς, του Αμπού Ομπάιντα, ο οποίος έχει πάντα καλυμμένο το πρόσωπό του και αναχθεί σε λαϊκό ήρωα στον αραβικό κόσμο.
Η ισραηλινή πρεσβεία, όπου διαδηλωτές συγκεντρώνονται επί πέντε συνεχείς ημέρες, έχει γίνει το επίκεντρο των κινητοποιήσεων στην Ιορδανία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαν τεθεί σε ισχύ χθες είχαν στόχο να περιορίσουν τον αριθμό των διαδηλωτών και οι χθεσινές κινητοποιήσεις διεξήχθησαν ειρηνικά. Τις προηγούμενες ημέρες η ομάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας είχε κάνει χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών και τους είχε χτυπήσει με γκλομπ προκειμένου να τους εμποδίσει να πλησιάσουν στην ισραηλινή πρεσβεία.
Ωστόσο χθες εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τις εντολές της αστυνομίας να διαλυθούν και παρέμειναν στους δρόμους, δηλώνοντας ότι δεν θα φύγουν ως σήμερα τα ξημερώματα.
Πολλοί Ιορδανοί έχουν παλαιστινιακή καταγωγή και η ένταση στη χώρα οξύνεται καθώς συνεχίζεται ο ανηλεής βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του παλαιστινιακού θύλακα, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ισοπεδωθεί.
Η δημόσια έκφραση της οργής των πολιτών είναι μεγάλη στην Ιορδανία και η σημαντικότερη που παρατηρείται στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Οι ιορδανικές αρχές αναφέρουν ότι επιτρέπονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά τονίζουν ότι δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης της λαϊκής οργής έναντι του Ισραήλ για την πρόκληση χάους.
Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τις αρχές της Ιορδανίας τον Φεβρουάριο να σταματήσουν τη σαρωτική καταστολή των διαδηλώσεων, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή εξέφρασαν τη στήριξή τους στους Παλαιστίνιους στη Γάζα ή επειδή επέκριναν την πολιτική της ιορδανικής κυβέρνησης έναντι του Ισραήλ.
Πολλοί Ιορδανοί καταγγέλλουν την αδράνεια, όπως τη χαρακτηρίζουν, των αρχών της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι συμπατριώτες τους στη Γάζα έχουν αφεθεί μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την ισχύ του ισραηλινού στρατού.
Εξάλλου η ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ είναι αντιδημοφιλής μεταξύ πολλών Ιορδανών οι οποίοι θεωρούν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ προδοσία των Παλαιστινίων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πάτρα: Ελεύθεροι οι δύο προσωρινά κρατούμενοι για τη φωτιά στο Γηροκομείο
- Πιέζεται ο Μακρόν! Τι συμβαίνει στην Γαλλία
- Μια νέα μορφή διαβήτη προκαλεί ο υποσιτισμός – Αφορά κυρίως τις φτωχές χώρες
- Viral βίντεο δείχνει γυναίκες να γυμνάζονται με μπούρκες και χιτζάμπ μέσα σε γυμναστήριο!
- Αναβλήθηκε η δίκη του 32χρονου αλλοδαπού για τις σεξουαλικές επιθέσεις στο Αιγάλεω
- Ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου – Τι διεκδικεί
- Την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών
- Υπόθεση Jimmy Kimmel: «Πόλεμος» Hollywood-Δεξιάς – Νέος χαμός στις ΗΠΑ
- «Ελεγχόμενο χάος»: Στην φόρα το σχέδιο των διεθνιστών
- ΚΕΔΕ: «Κόκκινη γραμμή» η μεταφορά των πολεοδομιών στο Κτηματολόγιο – Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ
