• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ιάπωνας περιφερειάρχης αρνείται να τοποθετήσει αμερικανικούς πυραύλους στην περιφέρεια του (BINTEO)

Ιάπωνας περιφερειάρχης αρνείται να τοποθετήσει αμερικανικούς πυραύλους στην περιφέρεια του (BINTEO)

Οι Η.Π.Α. έχουν αποχωρήσει από την συνθήκη των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και επιχειρούν να τοποθετήσουν το συγκεκριμένο είδος πυραύλων σε διάφορα σημεία διάσπαρτα στον Ειρηνικό Ωκεανό, με φόντο πάντα την κόντρα με την Κίνα.

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή των Η.Π.Α. αντιμετωπίζει εμπόδια καθώς αρκετοί τοπικοί κυβερνήτες περιοχών στις οποίες προβλέπεται να τοποθετηθούν οι εν λόγω πύραυλοι, αρνούνται να τους δεχτούν στις περιοχές τους. Συγκεκριμένα ο κυβερνήτης της Νήσου Οκινάβα, που βρίσκεται στην Νότια Ιαπωνία και πιο κοντά στην ακτή της Κίνας από κάθε άλλη περιοχή της Ιαπωνίας, θεωρεί την παρουσία των συγκεκριμένων πυραύλων στην περιφέρεια του ως μεγάλη απειλή για αυτή. ‘Όπως δήλωσε στους Times “Αντιτίθεμαι σφόδρα στην ιδέα της τοποθέτησης των συγκεκριμένων πυραύλων και υποπτεύομαι ότι και η πλειοψηφία του Ιαπωνικού πληθυσμού στο νησί έχει την ίδια άποψη, καθώς η παρουσία των συγκεκριμένων πυραύλων θα μετέτρεπε αυτομάτως το Νησί σε στόχο προτεραιότητας για την Κίνα” .

Παρά τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού, εφόσον οι Η.Π.Α. θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα συστήματα πρέπει να τοποθετηθούν στην συγκεκριμένη περιοχή, αργά ή γρήγορα θα τοποθετηθούν και αυτό γιατί οι Η.Π.Α. έχουν ένα συνολικό σχέδιο για την προσπάθεια περιορισμού της Κίνας, την οποία και θα εφαρμόσουν το επόμενο διάστημα σε όλο τον Ειρηνικό. Από την πλευρά τους και οι Κινέζοι, δεν επρόκειτο να λυπηθούν τους Γιαπωνέζους κατοίκους της Οκινάβα, καθώς τα νησιά γύρω από την Οκινάβα θα αποτελέσουν ούτως ή άλλως ένα πρώτης τάξεως στόχο για της αεροναυτικές και πυραυλικές δυνάμεις της Κίνας.