Η συντήρηση του HMS DAUNTLESS (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα σκάφη χρειάζονται συντήρηση και αυτή γίνεται μέσω του δεξαμενισμού τους σε κάποιο ναυπηγείο όπου το πλοίο τίθεται πρακτικά εκτός νερού σε ασφαλές περιβάλλον και γίνονται οι κατάλληλες εργασίες.

Το πλοίο κλάσης Type 045 HMS Dauntless βρίσκεται σε δεξαμενισμό για συντήρηση και αυτή η συντήρηση παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς πέρα από την κλασσική διαδικασία δεξαμενισμού, το πλοίο θα δεχτεί καινούρια Radar, πρακτικά τα υπάρχοντα σε καλύτερες εκδόσεις και μερικές ακόμη προσθήκες.

Πιο αναλυτικά, το πλοίο θα υποστεί τα παρακάτω:

·         Εγκατάσταση του αναβαθμισμένου πυροβόλου Μκ 45 των 8 ιντσών.

·         Αλλαγή του radar μακράς εμβέλειας

·         Αλλαγή διαφόρων άλλων Radar

·         Νέα καλωδίωση στο πλοίο

·         Συντήρηση του συστήματος πρόωσης στο σύνολό του

·         Αναβάθμιση ή αντικατάσταση μηχανημάτων του πλοίου , από αντλίας, βαλβίδες μέχρι κινητήρες κ.α.

Εδώ να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που τα Radar της ΒΑΕ θα αντικατασταθούν από καινούρια αντί να γίνει απλά αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων, αν και αυτό δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές.

Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά που θα υποστεί το πλοίο πριν βγεί πάλι από το δεξαμενισμό το 2021. Ωστόσο, μέσα σε αυτά θα υπάρξουν και μικρότερες επιδιορθώσεις ή αντικαταστάσεις όπως στα ψυγεία της κουζίνας του πλοίου, έλεγχος όλων των πορτών και μπουκαπορτών, αντικατάσταση σε όσα χρήζουν αλλαγής και νέο βάψιμο των ύφαλων του πλοίου με νέα μπογιά πιο αποτελεσματική στο να μην κολλάνε θαλάσσιοι οργανισμοί στα ύφαλα πράμα που επιβραδύνει το πλοίο στην πλεύση του.

 Η κατοχή πλοίων σημαίνει ότι ο χρήστης χρειάζεται να τα συντηρεί επαρκώς και να τα αναβαθμίζει ώστε αυτά να είναι επιχειρησιακά συνεχώς και αδιαλείπτως. όσο περισσότερα πλοία είναι ενεργά στη θάλασσα, τόσο αυξάνει και το κόστος κτίσης τους.