Η Ρωσία τερματίζει οριστικά την συνθήκη για τις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη

Πλέον θα αναπτύσσει όσα όπλα θέλει...

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει επίσημα και εντελώς από την Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Η στρατιωτική συμφωνία διαφάνειας έχει ανασταλεί επί του παρόντος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ διορίστηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως πρόεδρος των διαδικασιών στο ρωσικό κοινοβούλιο.


Ο διορισμός ανακοινώθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ανακοινώσεων του Κρεμλίνου. Ο Ριάμπκοφ θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και στις δύο αίθουσες του κοινοβουλίου στην διαδικασία παραίτησης, ανέφερε το έγγραφο. Ο Λεονίντ Σλούτσκι, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος LDPR, δήλωσε στο RIA Novosti ότι το σχέδιο νόμου για την αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη θα μπορούσε να κατατεθεί ήδη αυτή την εβδομάδα.

Η Συνθήκη για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) έχει υπογραφεί ήδη από το 1990 από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και του τότε Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η συνθήκη θέτει όρια στην διάθεση και ανάπτυξη συμβατικών όπλων! Η συνθήκη CFE ήταν ένας από τους βασικούς ακρογωνιαίους λίθους για την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του ΝΑΤΟ τις τελευταίες ημέρες της ΕΣΣΔ. Η συμφωνία, που υπογράφηκε το 1990, έθεσε όρια στην ανάπτυξη συμβατικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο και εισήγαγε διάφορα μέτρα διαφάνειας, όπως επιτόπιες επιθεωρήσεις.

Η Μόσχα παραπονιέται εδώ και καιρό ότι η επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, και μαζί της η είσοδος πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, υπονομεύει την συνθήκη. Το 2007, η Ρωσία ανακοίνωσε μερική αναστολή της συμφωνίας, για την αντιπυραυλική ασπίδα που σχεδίαζαν οι ΗΠΑ. ! Η Μόσχα αποχώρησε εξ ολοκλήρου από τους μηχανισμούς CFE το 2015, δηλώνοντας ότι δεν βλέπει νόημα στο να να συνεχίσει να συμμετέχει. Πλέον θα αποχωρήσει οριστικά και αμετάκλητα από την Συνθήκη.

photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί