• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η ”Μητέρα των Μαχών” στη Συρία, το κρίσιμο ύψωμα που θα κρίνει ολόκληρο τον πόλεμο (βίντεο)

Η ”Μητέρα των Μαχών” στη Συρία, το κρίσιμο ύψωμα που θα κρίνει ολόκληρο τον πόλεμο (βίντεο)

Το τελευταίο οχυρό των Ισλαμιστών στη Συρία, το ύψωμα ‘’Jabal al Zawiya’’

Στο διπλωματικό επίπεδο δε φαίνεται προς το παρόν να εμφανίζεται κάποια λύση στον ορίζοντα. Μόσχα και Άγκυρα κατηγορούν αμφότερες η μία την άλλη για αθέτηση των συμφωνιών του Σότσι.

Όπως όλα δείχνουν πάμε για μια σκληρή στρατιωτική αναμέτρηση μιας Μεσαίας δύναμης με μια Μεγάλη δύναμη.

Αυτή η μάχη θα δοθεί στο στρατηγικό ύψωμα ‘’ Jabal al Zawiya’’. Ο λόγος έγκειται στο ότι όποιος ελέγχει αυτό το ύψωμα, ελέγχει και ολόκληρη την περιοχή του Ιντλίμπ. Αν ο Συριακός κυβερνητικός στρατός το καταλάβει, τότε θα μπορεί να ρίχνει βολές ακριβείας με το πυροβολικό εναντίων των ισλαμιστών.

Για τον λόγο αυτό το σύνολο των Τουρκικών δυνάμεων στη Συρία κατευθύνεται προς αυτήν την περιοχή. Άρματα μάχης, πυροβολικό, ΤΟΜΠ, χιλιάδες στρατιώτες, φράγματα και ραντάρ συγκεντρώνονται για την άμυνα ειδικά της πόλης Kafranbel. Η κατάληψη αυτής της πόλης είναι βασική προϋπόθεση για την κατάληψη του υψώματος ‘’Jabal al Zawiya’’.  Αυτή η πόλη δέχεται καθημερινά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Ρωσικής αεροπορίας.

Στόχος του καθεστώτος είναι η κατάληψη του εθνικού δρόμου M4 που θα ενώσει τη Λατάκια με την πόλη του Χαλεπίου. Ένα σενάριο αποφυγής της σύρραξης είναι να δεχτεί η Τουρκία να παραδώσει στη Συριακή κυβέρνηση αυτόν τον δρόμο, για να διατηρήσει τις προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία.

Κανείς όμως δεν εγγυάται πως οι συριακές ισλαμιστικές ομάδες του Ιντλίμπ θα δεχτούν να υποχωρήσουν. Η δε Τουρκία θα έχει δεχτεί ένα σοβαρό πλήγμα στο γόητρο της.

Οι επόμενες μέρες αναμένονται ιδιαίτερες κρίσιμες για το μέλλον της Συρίας…

Αλέξανδρος Δούνης

photo: eurokinissi