Η Κίνα ξεκινά ασκήσεις περικύκλωσης γύρω από την Ταϊβάν

Τι ανακοινώθηκε

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν και τα υπεράκτια νησιά της στις 7:45 το πρωί της Πέμπτης. Οι ασκήσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Συμμετέχουν δυνάμεις από τον στρατό, το ναυτικό, την αεροπορία, τα πυραυλικά στρατεύματα και την ακτοφυλακή. Η άσκηση μεγάλης κλίμακας είναι η πρώτη μεγάλη αντίδραση της Λαϊκής Δημοκρατίας στην ορκωμοσία του «προέδρου» της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος ορκίστηκε την Δευτέρα στην Ταϊπέι. Ο Λάι ανήκει στο Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια και υποστηρίζει την ανεξαρτησία των αποσχισμένων κινεζικών νησιών της Ταϊβάν.

Πρόκειται για την δοκιμή της ετοιμότητας μάχης για δύο ημέρες. Το Πεκίνο είπε ότι η στρατιωτική άσκηση είχε επίσης σκοπό να τιμωρήσει τις «αποσχιστικές ενέργειες των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». 

Σε έναν χάρτη που δημοσιεύθηκε επίσης την Πέμπτη, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός σημείωσε πέντε μεγάλες περιοχές εκπαίδευσης γύρω από το κύριο νησί της Ταϊβάν. Το Πεκίνο ξεκίνησε επίσης γυμνάσια γύρω από τα ταϊβανέζικα νησιά Kinmen, Matsu, Dongyin και Waqiu στα ανοιχτά της Κίνας, στους οποίους συμμετείχε η ακτοφυλακή.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι χαρακτήρισε τον Λάι «επαίσχυντο». Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ταϊβάν, ο Λάι έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, αλλά έχει απορριφθεί το αίτημά του. Πρόσφατα είπε ότι μόνο «ο λαός της Ταϊβάν» μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και απορρίπτει «τους ισχυρισμούς του Πεκίνου περί κυριαρχίας».

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πραγματοποίησε ασκήσεις περικύκλωσης και εικονικές επιθέσεις στο αποσχισμένο νησί της Ταϊβάν ως απάντηση σε μια συνάντηση μεταξύ του προηγούμενου «προέδρου» Tsai Ing-wen στις ΗΠΑ και του τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-TAIWAN MILITARY NEWS AGENCY

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί