Η ισπανική πρόταση για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών

Ο άτυπος διαγωνισμός για την επιλογή της σχεδίασης της νέας φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό τρέχει και το ισπανικό defensa αναφέρεται αναλυτικά στην πρόταση της Ισπανίας γύρω από τις φρεγάτες F-110 και τις κορβέτες A-3000.

Φρεγάτες F-110

H σχεδίαση που προτείνουν οι Ισπανοί για το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού είναι η φρεγάτα F-110. Πρόκειται για ένα πλοίο μήκους 145 περίπου μέτρων, πλάτους 18μ. και βυθίσματος  5μ.,  με το εκτόπισμά του να ξεπερνά τους 6.000 τόνους. Το πλήρωμα που απαιτείται για στο εν λόγω πλοίο ανέρχεται σε συνολικά 150 άτομα .

Το πλοίο φέρει το ραντάρ ΑΝ/SPY-7(V)1 το οποίο είναι μία παραλλαγή του πολύ αξιόπιστου και ποιοτικού ραντάρ μακράς εμβέλειας το οποίο έχει επιλεγεί και για την επόμενη φρεγάτα του Καναδέζικου Ναυτικού. Το ραντάρ στο USN συνδυάζεται και με το σύστημα AEGIS με τους Ισπανούς να έχουν το AEGIS και να προτείνεται στην ελληνική πλευρά πακέτο με τα πλοία ενώ έχουν αναπτύξει το δικό τους σύστημα μάχης το SCOMBA το οποίο επίσης θα φέρουν και οι ελληνικές F-110, εφόσον επιλεγούν. Στα λοιπά συστήματα και όσον αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, η F-110 θα διαθέτει σόναρ CAPTAS-4 και πλήρεις σουίτες ηλεκτρονικών αντιμέτρων και ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο οπλισμός των σκαφών θα αποτελείται από:

·         1 Χ 127/64 χιλ. πυροβόλο Vulcano

·         32 Χ  κελιά κάθετων εκτοξευτών ( VLS ) με διάφορες επιλογές φόρτου πυραύλων που μπορούν να περιλαμβάνουν πυραύλους SM-2, ESSM Bl. II, VL ASROC

·         1 Χ  σύστημα εγγύς αεράμυνας (CIWS) στο υπόστεγο

·         Σταθμούς τηλεχειριζόμενων πυροβόλων των 20-30 χιλ.

·         Δυνατότητα εγκατάστασης και άλλων CIWS όπως των Millenium

Υπόστεγο με δυνατότητα φιλοξενίας ελικοπτέρων και UAV καθώς και λέμβους για τμήμα ειδικών δυνάμεων.

Ενδιάμεση λύση

Οι Ισπανοί δεν έχουν τη δυνατότητα παροχής άμεσα ενός πλοίου ενδιάμεσης λύσης καθώς δεν έχουν διαθέσιμα σκάφη και για το λόγω αυτό προτείνουν τη ναυπήγηση δύο νέων κορβετών Α-3000 οι οποίες θα είναι πλοία των 3.000 τόνων με αντιαεροπορικές, ανθυποβρυχιακές και αντιπλοϊκές δυνατότητες. Η ναυπήγησή τους θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σύμβασης και σε 34 μήνες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αναβάθμιση ΜΕΚΟ

Η Navantia θα αναλάβει την πλήρη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 του Πολεμικού Ναυτικού με συστήματα τα οποία θα είναι κοινά τόσο στις F-110 , όσο και στις δύο Α-3000 ώστε να υπάρχει ομοιοτυπία και λιγότερο κόστος συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού.

Ναυπηγεία

Η Navantia έχει παρουσιάσει ολόκληρο πλάνο που αφορά τα ναυπηγεία και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα στο οποίο αναφέρει ότι  ελληνικό προσωπικό των ναυπηγείων θα μεταβεί στην Ισπανία για εκπαίδευση και συμμετοχή στη ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας ενώ θα χρησιμοποιηθεί και το πρόγραμμα της ναυπήγησης της ενδιάμεσης λύσης των Α-3000 ως βάση για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.

Το πρώτο πλοίο θα κατασκευαστεί τμηματικά από διάφορα ναυπηγεία στην Ισπανία με παράδοση στα μέσα του 2023 και θα ακολουθήσει η παράδοση του δεύτερου πλοίου το οποίο θα ναυπηγηθεί σε ελληνικό ναυπηγείο, 10 μήνες μετά το πρώτο. Μέχρι το 2027 οι Ισπανοί δεσμεύονται ότι θα έχουν παραδοθεί οι 4 νέες φρεγάτες και οι 2 κορβέτες της ενδιάμεσης λύσης δίνοντας 6 πλοία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σχόλια

Η ισπανική πρόταση είναι μία πολύ καλή σχεδίαση με αρκετούς χώρους  χάρη στα 6.000 τόνους εκτοπίσματος της κλάσης και της δυνατότητας που έχει να δεχτεί αλλαγές και επιπλέον συστήματα. Η ύπαρξη του SPY-7 με τα ανάλογα συστήματα, δίνει τη δυνατότητα ύπαρξης στο οπλοστάσιο των πλοίων και βλημάτων μακρού βεληνεκούς SM-2  ενώ μπορεί να γίνει και χρήση των 4πλών κελιών για  να τοποθετηθούν οι ESSM δίνοντας στην καλύτερη περίπτωση 24 SM-2 και 32 ESSM.  Αυτό σημαίνει ότι το πλοίο θα έχει δυνατότητες αεράμυνας περιοχής με έναν επαρκή φόρτο για αντιμετώπιση και επιθέσεων κορεσμού.

Αρχικά λεγόταν ότι οι Ισπανοί δε μπορούσαν να τοποθετήσουν CIWS αλλά αυτό φαίνεται ότι άλλαξε ( λογικό) αλλά δεν κατονομάζεται το RAM(Rolling Airframe Missile) το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιεί ήδη και έχει προτίμηση. Η ύπαρξη πυροβόλου 127 χιλ  Vulcano είναι εκ των πλέον χρήσιμων δυνατοτήτων και παλαιότερα το Πολεμικό ναυτικό θα είχε ως απαράβατο επιχειρησιακό όρο την ύπαρξή του αφού  αυξάνεται η εμβέλεια προσβολής στόχος κατά πάρα πολύ.

Σημαντικό επίσης το γεγονός ότι θα ενταχθούν σε αυτή την περίπτωση συστήματα άγνωστα στο Πολεμικό Ναυτικό, και αναφερόμαστε κυρίως στο σύστημα μάχης SCOMBA το οποίο θα πρέπει τα στελέχη να μάθουν εξ αρχής με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη συντήρησή τους. Στα σόναρ και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο παρατηρούμε ότι κατονομάζεται μόνο το CAPTAS-4 το οποίο είναι ένα σόναρ συρόμενης διάταξης και λείπει ένα σόναρ γάστρας. Η μή ύπαρξη σόναρ γάστρας θεωρείται υπό κανονικές συνθήκες σοβαρή έλλειψη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Με τις διαμορφώσεις ακόμα ανοικτές βέβαια, υπάρχει περίπτωση το Ναυτικό να επιλέξει την τοποθέτηση ενός σόναρ γάστρας.

Επίλογος

Η πρόταση των ισπανών είναι αρκετά καλή καθώς η σχεδίασή τους είναι ποιοτική και αρκετά καλά εξοπλισμένη αν και έχει και τα αρνητικά της όπως τα αναφέραμε παραπάνω επιγραμματικά. Στο σύνολο των 5 δις θα καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ οι Ισπανοί προσφέρουν και χρηματοδοτικό πλαίσιο μέσω της Spanish Export Credit  Agency εξασφαλίζοντας έτσι και την απρόσκοπτη ροή χρήματος στο πρόγραμμα.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.