Η Ισπανία εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας

Την ένταξή της στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας έκανε γνωστή η Ισπανία καθώς η αίτηση που υπέβαλλαν στην PESCO τα ναυπηγεία της Navantia έγινε αποδεκτή. Η Ισπανία είχε δηλώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι είχε πρόθεση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και η πρόθεση έγινε πραγματικότητα αφού η Navantia κατέθεσε την αίτηση συμμετοχής εν μέσω πανδημίας επιτυχώς. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ήδη  οι Γαλλία, […]

Την ένταξή της στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας έκανε γνωστή η Ισπανία καθώς η αίτηση που υπέβαλλαν στην PESCO τα ναυπηγεία της Navantia έγινε αποδεκτή. Η Ισπανία είχε δηλώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι είχε πρόθεση να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και η πρόθεση έγινε πραγματικότητα αφού η Navantia κατέθεσε την αίτηση συμμετοχής εν μέσω πανδημίας επιτυχώς.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ήδη  οι Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα με τους Ισπανούς να προστίθενται. Η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν να προκύψει από το πρόγραμμα ένα πλοίο το οποίο θα καλύψει κάποιες κλάσεις πλοίων του που χρήζουν αντικατάστασης. Η μεν Γαλλία θέλει να αντικαταστήσει τα πλοία κλάσης Floreal, η δε Ιταλία τα πλοία κλάσης Cassiopea, κλάσης Minerva και τις 4 Comadante που βρίσκονται σε υπηρεσία. Και οι δύο χώρες θα ναυπηγήσουν την κλάση πλοίων που θα προκύψει από το πρόγραμμα στα δικά τους ναυπηγεία με τη Γαλλία να ναυπηγεί 9-11 πλοία και την Ιταλία 8. Το πρώτο σκάφος θα παραδοθεί στην Ιταλία το 2027 ενώ το πρώτο γαλλικό το 2030.

Το υπό σχεδίαση πλοίο θα έχει ένα εκτόπισμα περί τους 3.000 τόνους, θα μπορεί να πραγματοποιήσει επιτυχώς πόλεμο επιφανείας καθώς επίσης και ανθυποβρυχιακό. Η εμβέλειά του θα αγγίζει τα 10.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα πλεύσης τους 14 κόμβους έτσι ώστε να υπάρχει μακρά επιχειρησιακή δράση και τέλος, η νέα σχεδίαση θα ταιριάζει για επιχειρήσεις εγγύς των ακτών.

Η κάθε χώρα θα μπορεί να προσαρμόζει την τελική σχεδίαση στις ανάγκες της δηλαδή θα κάνει εκλογή των συστημάτων που θα τοποθετήσει στο σκάφος με βάση τη χρήση για την οποία τη θέλει.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα το οποίο θα μπορέσει αν της αποδώσει μία ικανή και ολοκληρωμένη σχεδίαση πλοίου με το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις παλαιότερες ΤΠΚ  και να μεταφέρει και τεχνογνωσία στη χώρα μας αρκεί αν έχουν επιλυθεί τα ζητήματα των ναυπηγείων.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί