• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ελληνική πρόταση για αναβάθμιση των ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ του Ελληνικού Στρατού (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελληνική πρόταση για αναβάθμιση των ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ του Ελληνικού Στρατού (ΒΙΝΤΕΟ)

Έρχεται η εγχώρια Λύση από την ελληνική εταιρία ΕODH που ειδικεύεται στον χώρο των θωρακίσεων – προστασίας τεθωρακισμένων οχημάτων, και παρουσιάστηκε στην Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ με πρόταση εκσυγχρονισμού του ΤΟΜΠ Μ113 και Λεωνίδας.

Το Μ113 HEL και Leonidas 300, όπως χαρακτηρίζει τα εκσυγχρονισμένα μοντέλα η εταιρεία, συνιστά ολοκληρωμένη λύση βελτιώσεως και στους τρεις κύριους τομείς ενός τεθωρακισμένου: προστασία – θωράκιση, ισχύς πυρός, ευκινησία.

Για την βελτίωση της προστασίας, η EODH προτείνει την προσθήκη σύνθετης θωρακίσεως νέας γενιάς στο εμπρόσθιο μέρος και τα πλευρά του οχήματος και συγκεκριμένα Επιπέδου 4.

Για την ισχύ πυρός διαθέτει βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm ή σε πολυβόλο βομβίδων GMG των 40 mm, προτείνονται διάφορες επιλογές, που ενέχουν φυσικά το ανάλογο κόστος. Το κύριο συστατικό είναι ένας Τηλεχειριζόμενος Σταθμός Οπλισμού με ολοκληρωμένο σκοπευτικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει θερμική κάμερα, κάμερα ημέρας και τηλέμετρο αποστάσεως λέιζερ.

Στον τηλεχειριζόμενο οπλισμό μπορούν να εγκατασταθούν όπλα, όπως αυτά που φέρουν τα Μ113 στον Ελληνικό Στρατό, αλλά η πρόταση της EODH περιλαμβάνει και μία λύση για την μετατροπή “ΤΟΜΑ” σε υβριδικών. Αυτό επιτυγχάνεται στην περίπτωση επιλογής ως οπλισμού, του πυροβόλου χαμηλής οπισθοδρομήσεως M230LF BushmasterChain Gun, των 30mm στο πλαίσιο ενός δοκιμασμένου πύργου.

Άλλες παρεμβάσεις που δύνανται να πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνουν:

• Νέο ηλεκτρικό σύστημα ψηφιακής αρχιτεκτονικής για το πλήρες όχημα (ακάφος και τηλεχειριζόμενος πυργίσκος).
• Νέο συγκρότημα ισχύος και σύστημα ψύξεως.
• Ενισχυμένη ανάρτηση, συμπεριλαμβανομένων και των ράβδων στρέψεως.
• Ψύξη του διαμερίσματος προσωπικού.
• Σύστημα καταστολής πυρκαγιάς.
• Νέα αναρτώμενα καθίσματα αντιναρκικής προστασίας.

Και τα δύο οχήματα είναι δοκιμασμένα και υπηρετούν στον Ελληνικό στρατό για δεκαετίες, η εξέλιξη τους θα στέκεται επάξια στην διεθνή αγορά με ανταγωνιστικό κόστος. Συγχρόνως το ΥΠΕΘΑ θα δώσει μια νέα δυναμική σε μεγάλο αριθμό ελληνικών εταιριών, με την προοπτική εσόδων από εξωτερικές παραγγελίες φιλικών προς την Ελλάδα χωρών, όπως η Αίγυπτος.

Η Ελληνική EODH για όσους δεν ξέρουν, είναι μία καταξιωμένη εταιρεία στο χώρο των οπλικών συστημάτων Αυτή την στιγμή έχει παραδώσει 100 περίπου Leopard 2 A7 έχοντας τοποθετήσει την δικιά της θωράκιση στην Γερμανία, εργάζεται πάνω στο όχημα BOXER και έχει δεχθεί προτάσεις από Αμερική και Αυστραλία για να δημιουργήσουν υποδομές για παραγωγή στις χώρες τους για τα δικά τους οχήματα.

ΠΩΣ; Φτιάχνει η Ελλάδα τέτοια πράγματα;

Η γνώμη αρκετών Ελλήνων είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει τέτοιου είδους Εταιρίες και βιομηχανίες και πιστεύουν ότι η μόνη λύση είναι να είμαστε γκαρσόνια σε καλοκαιρινούς προορισμούς ή υπάλληλοι στο δημόσιο. Δυστυχώς για αυτούς υπάρχουν αρκετές εταιρίες στον εξοπλιστικό τομέα που έχουν καλό όνομα με εξαγωγές στο εξωτερικό και είδαμε αρκετές που έκαναν δωρεές για την άμυνα του Έβρου όπως η ΤΗΕΟΝ SENSORS κτλ.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια σοβαρή κυβέρνηση με όραμα και επιτελείς στρατού που δε σκέφτονται τις μίζες αλλά το καλό της Ελλάδας.

Panagos1337

photo video screenshot