• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ελλάδα δυναμώνει! Τα σενάρια πολέμου με την Τουρκία επιταχύνουν την ενίσχυση του στρατεύματος (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ελλάδα δυναμώνει! Τα σενάρια πολέμου με την Τουρκία επιταχύνουν την ενίσχυση του στρατεύματος (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν είναι μόνο τα «ψώνια» που θα κάνουμε από τους Γάλλους - Έρχεται συνολικό πακέτο αναβαθμίσεων στις Ε.Δ.

Το έναυσμα για μία νέα σαφώς πιο ενεργητική εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις θα δώσει από τη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης του ομιλίας στη ΔΕΘ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο εξής ζωτικό τρίπτυχο:

.

  • Εξοπλιστικά προγράμματα
  • Ενίσχυση της Αμυντικής Βιομηχανίας
  • Ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό

.

Σαφώς και όλα γυρνάνε γύρω από τη διαφαινόμενη συμφωνία με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τη δεδομένη στιγμή η Ελλάδα να μην αποκτά φρεγάτες Belhara, κυρίως εξαιτίας του χρόνου που θέλουν για να παραδοθούν στο ελληνικό Π.Ν.

Αντίθετα όλες οι συζητήσεις έχουν στραφεί -δικαίως- προς την άμεση απόκτηση μαχητικών Rafale, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Γάλλους βρίσκεται πάντα η δωρεάν 8 μαχητικών τέτοιου τύπου.

Δεν είναι ωστόσο μόνο η Γαλλία!

Όπως αποκάλυψε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η Ελλάδα συζητάει και με άλλες χώρες για την αμυντική της ενίσχυση.

Καταλυτικό ρόλο παράλληλα θα παίξουν και οι αναβαθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει κοστολογημένο πακέτο ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην συντήρηση και αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων μας, ενώ όπου απαιτηθεί θα αγορασθούν άμεσα ανταλλακτικά.

Σε πρώτο πλάνο έρχονται οι αγορές σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου 214, η αγορά ανταλλακτικών για τα ελικόπτερά μας και λοιπών βλημάτων.

«Δυστυχώς, η αμυντική βιομηχανία τα πολλά τελευταία χρόνια δεν είχε τη σημασία που έπρεπε να της δίνουμε. Διαχρονικά είναι ένας πυλώνας πολύ σοβαρός και για την οικονομία και για την άμυνα και θα ενεργοποιηθεί».

Τα παραπάνω δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο Open και ουσιαστικά προανήγγειλε μία σειρά από πρωτοβουλίες της Αθήνας το αμέσως επόμενο διάστημα για την ενίσχυση του στρατεύματος.

Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες για διάθεση 10δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό που θα δοθούν εξ ολοκλήρου για την ΑΜΕΣΗ ενίσχυση των ΕΝόπλων Δυνάμεων, με τα 1,5δισ. εξ αυτών να εκταμιεύονται τους επόμενους μήνες.

(φωτο:screenshot)