Γερμανική άσκηση με φόντο τη Ρωσία

Το 2017 το ΝΑΤΟ αποφάσισε να μεταφερθούν περισσότερες στρατιωτικές μονάδες της συμμαχίας στις βαλτικές χώρες και την Πολωνία για την καλύτερη προστασία των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας.

Για τη ΝΑΤΟϊκή ομάδα μάχης που εδράζεται στη Λιθουανία, τη διοίκηση έχουν οι Γερμανοί οι οποίοι αλλάζουν το προσωπικό τους στη χώρα κάθε 6μηνο. Η μονάδα που θα αναλάβει το επόμενο 6μηνο είναι το 104ο Τεθωρακισμένο Τάγμα της Βαυαρίας το οποίο εκπαιδεύει εντατικά τους 700 στρατιώτες του με συνολικά 200 τεθωρακισμένα οχήματα, στο κέντρο εκπαιδεύσεων εκπαιδεύσεων Heer.

Οι ασκήσεις της μονάδας καθυστέρησαν λόγο της πανδημίας του κορονοϊού όπως ήταν αναμενόμενο ενώ πάρθηκαν και τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα για την προστασία του προσωπικού, με λιγότερα άτομα ανά σκηνή εκστρατείας, αποστάσεις συνεχόμενος, απομακρυσμένα σημεία συνάθροισης ομάδων κτλ.

Ως προς τις ασκήσεις, αυτές περιελάμβαναν σωρεία σεναρίων τα οποία είχαν αρκετές τακτικές για εξάσκηση. 22 άρματα μάχης υποστηριζόμενα από 8 οχήματα μάχης Μarten που μεταφέρουν τους στρατιώτες, συνθέτουν το τακτικό συγκρότημα μάχης για την άσκηση. Η άσκηση έχει διάφορες φάσεις της μάχης οι οποίες εκτελούνται ξεχωριστά και επαναλαμβάνονται μέχρι να γίνουν “κτήμα” του προσωπικού με τους εκπαιδευτές να βρίσκονται πανταχού παρόν εντός του συγκροτήματος για να επιδιορθώνουν λάθη και να κατευθύνουν. Όλη η άσκηση είναι σχεδιασμένη με βάση τα λιθουανικά δεδομένα και με επιθετικό πνεύμα έναντι αντιπάλου που, στα πλαίσια της άσκησης, είναι ενεργός και απαντά.

Η άσκηση είχε σα σκοπό την εκπαίδευση του τμήματος στην τακτική της καθυστέρησης (delay) στην οποία το τμήμα συγκρούεται μόνο με τα προωθημένα τμήματα του εχθρού προσπαθώντας να τα εκκαθαρίσει και αποφεύγει τη μάχη με τον εχθρό οπισθοχωρώντας είτε προς μία ισχυρή αμυντική τοποθεσία, ή προς ενέδρα. Για το σκοπό αυτό, το μηχανικό άπλωσε πάνω από 85 νάρκες κάνοντας απαγόρευση εκείνης της οδού ώστε ο εχθρός να κατευθυνθεί προς το σημείο καταστροφής του.

Αιχμή του δόρατος παραμένει το άρμα Leo 2 όπως θα δείτε και στις παρακάτω ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: bundeswehr.de