Γαλλικές τορπίλες F21 (BINTEO)

Η γαλλική εταιρεία Naval Group έχει αναπτύξει, πάνω στο αρκετά καλό σχέδιο των Ιταλικών Blackshark τη δική της εκδοχή νέων βαρέων τορπιλών με σκοπό να αντικαταστήσει τις παλαιότερες F 18 στα δικά της υποβρύχια αλλά και να βρεί εξαγωγικούς πελάτες . Ήδη έχουν πωληθεί τορπίλες στη Βραζιλία για τον εξοπλισμό των βραζιλιάνικων υποβρυχίων.

Η τορπίλη έχει διάμετρο 533 χιλ. που είναι το στάνταρ διαμέτρημα κατά τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα με μήκος 6 μέτρα και βάρος 1550 κιλών. Η τορπίλη μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που αγγίζει τους 50 κόμβους με εμβέλεια τα 50 χλμ (27 ν. μίλια). Η εκτόξευσή της μπορεί να πραγματοποιηθεί από βάθος 10 μέτρων έως και 500 μέτρων.

Η τορπίλη  χρησιμοποιεί ακουστικό σύστημα καθοδήγησης με ηλεκτρικό κινητήρα ο οποίος τροφοδοτείται από μπαταρίες AgO-Al (οξείδιο αργυρου-αργυλίου) και το πίσω μέρος της τορπίλης διατέθηκε αυτούσιο από την εταιρεία Atlas Elektronik ώστε να μην ανέβει το κόστος της ανάπτυξης του συστήματος και οι μηχανικοί της Naval Group να εστιάσουν στο υπόλοιπο της τορπίλης.

Οι Γάλλοι έχουν πρόθεση να κερδίσουν το πρόγραμμα βαρέων τορπιλών το οποίο θα τρέξει το επόμενο διάστημα από το ΥΠΕΘΑ για την αντικατάσταση των παλαιότερων τορπιλών και να εξοπλιστούν τα υποβρύχια Τ-214 και το Ωκεανός με αυτές.

ΦΩΤΟ i.ytimg.com