Φρεγάτες κλάσης Iver Huitfeldt του Δανέζικου ναυτικού (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Δανέζικο Ναυτικό χρειαζόταν να αντικαταστήσει τις παλαιότερες κορβέτες κλάσης Niels-Juels με ένα πλοίο ικανό στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής οπότε σχεδίασαν ένα πλοίο με βάση την κλάση Absalon σε συνδυασμό με τις ανάγκες τους και κατέληξαν στην κλάση Iver.

Τα πλοία έχουν σκάφος το οποίο σχεδιάστηκε πάνω στο υπάρχον σχέδιο των Absalon και για τον εξοπλισμό του πλοίου κινήθηκαν αρκετά ευέλικτα όσον αφορά το εκτόπισμα και τη γεωμετρία του πλοίου ώστε να έχει χώρο για ένα πλήθος συστημάτων.

Κατέληξαν λοιπόν σε ένα πλοίο εκτοπίσματος 6,6 τόνων με πλήρες φόρτο, μήκους 139 μέτρων, πλάτους σχεδόν 20 και βυθίσματος 5,3 το οποίο υπηρετείται από ένα πλήρωμα 120 ατόμων. Ως προς τα συστήματα οι Δανοί τοποθέτησαν μία ποικιλία συστημάτων από διαφορετικές εταιρείες όπως για παράδειγμα το radar επιφανείας και αέρος της Thales SMART, το Radar ιχνηλάτησης και καθοδήγησης της Thales APAR, από τη σουηδική Saab 2 συστήματα ελέγχου πυρός CEROS, από την Terma το σύστημα SCANTER 6000 για τα ε/π και στο φόρτο μάχης τους VLS Mk 41 με 32 πυραύλους SM-2 Blc III, τους Mk 56 με 24 ESSΜ ή 48 ESSM αν υπάρχουν λιγότεροι εκτοξευτές harpoon που επίσης φέρει το πλοίο. Δύο πυροβόλα ΟΤΟ Melara 76χιλ. ένα Millenium ως CIWS, ηλεκτρονικά αντίμετρα της αγγλικής BAE systems και χώρο στο υπόστεγο για τη φιλοξενία ενός ε/π MH-60R.

Όλα τα παραπάνω, με ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος από 325-350 εκ. ευρώ καθιστούν το πλοίο μία πάρα πολύ καλά εξοπλισμένη μονάδα επιφανείας που μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της αεράμυνας περιοχής.

Ο λόγος της παρουσίασης της συγκεκριμένης σχεδίασης είναι για να καταδειχθεί ότι ένα πλοίο με σχεδίαση εκ του εσωτερικού της χώρας μίας φρεγάτας για να καλύπτει ακριβώς τις απαιτήσεις του Δανέζικου Ναυτικού, έχει αποδώσει εξαιρετικά. Το μέγεθος της αρχικής σχεδίασης του σκάφους επέτρεψε στους Δανούς να μπορούν να επιλέξουν πλήθος χρήσιμων, ποιοτικών και διαφορετικής προέλευσης συστημάτων, χωρίς αγκυλώσεις, και να συνθέσουν ένα περιεκτικότατο μωσαϊκό με χαμηλό κόστος.

Συγκρίνοντας με τα δικά μας πεπραγμένα, μόνο απογοήτευση μπορεί να μας προκαλέσει το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα ένα σκάφος εγχώριας σχεδίασης με επιλογή συστημάτων από τρίτες χώρες και να έχουμε τα πλοία που ακριβώς χρειαζόμαστε για το είδος απειλής που αντιμετωπίζουμε. Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει.

ΦΩΤΟ wikipedia