Φρεγάτες FREMM επιλέγει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (BINTEO)

Η θυγατρική της Fincantieri στις ΗΠΑ Fincantieri Marinette Marine επιλέχθηκε για την κατασκευή νέων φρεγατών στο Ναυτικό των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος FFG (X), κερδίζοντας τον ανταγωνισμό από τις Austal USA, Huntington Ingalls Industries, General Dynamics Bath Iron Works και Lockheed Martin.

Η λεπτομερής σύμβαση σχεδιασμού και κατασκευής περιλαμβάνει ένα πλοίο κατά το τρέχον οικονομικό έτος (FY 2020) και επιλογές, για έως και εννέα επιπλέον πλοία συνολικής αξίας 5,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το κόστος κατασκευής για το πρώτο σκάφος εκτιμάται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ τα ακόλουθα πλοία αναμένεται να κοστίσουν 800 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το καθένα, αν και το κόστος για τον εξοπλισμό δεν συμπεριλαμβάνεται.

Το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί 72 μήνες μετά την ανάθεση της σύμβασης, με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να αναμένει ότι η σύμβαση θα υπογραφεί φέτος. Παρόλο που τα σχέδια προμηθειών του Πενταγώνου μιλούν για είκοσι φρεγάτες νέας γενιάς, το Ναυτικό δεν έχει δεσμευτεί πέρα από τις πρώτες δέκα μονάδες, καθώς θέλει να διατηρήσει την ευελιξία να παραγγείλει την επόμενη παρτίδα από άλλο ναυπηγείο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ όρισε ότι το FFG (X) πρέπει να κατασκευαστεί σε ναυπηγείο των ΗΠΑ και να βασίζεται σε ένα υπάρχον σχέδιο των ΗΠΑ ή στο σχεδιασμό ενός συμμάχου. Η Fincantieri ανέλαβε το συμβόλαιο για την κατασκευή της πρώτης μονάδας και ανοικτές επιλογές για τα ακόλουθα εννέα.

Για πρώτη φορά, οι Fincantieri Marinette Marine και Lockheed-Martin συνεργάζονται ήδη στην κατηγορία FREEDOM του LCS με δώδεκα μονάδες που έχουν ξεκινήσει μέχρι τώρα στη Marinette. Στο παρελθόν, το ναυπηγείο δημιούργησε δυνατότητες ανάπτυξης όσον αφορά τις υποδομές του, ενώ έχουν εξαχθεί φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων για τη Σαουδική Αραβία. Η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία μπορεί επίσης να καθυστερήσει το πρόγραμμα.

Ο γαλλικός-ιταλικός σχεδιασμός «Fregata Europea Multi-Missione (FREMM) υπηρετεί στο γαλλικό, ιταλικό, αιγυπτιακό και μαροκινό ναυτικό, αν και οι παραλλαγές διαφέρουν στη μέγιστη ταχύτητα και το μέγεθος του πληρώματος. Για παράδειγμα, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να έχει οκτώ FREMM (έξι εκδόσεις ASW και δύο αεροπορικής άμυνας), τα οποία θεωρούνται πιο αυτοματοποιημένα από τα αντίστοιχα ιταλικά. Η Ιταλία έχει παραγγείλει δέκα, έξι σε διαμόρφωση γενικής χρήσης και τέσσερα ως πλατφόρμες ASW antiSubmarine Warfare. Δυο είναι ήδη υπό κατασκευή η SPARTACO SCHERGAT και EMILIO BIANCHI και έχουν προγραμματιστεί για παράδοση στην Αίγυπτο.

PanaGoS1337
euro-sd.com / photo video screenshot

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •