• Αρχική
  • Άρθρα
  • Φόβος στην Ουκρανία για πιθανή ρωσική εισβολή στην χώρα μέσω.. ασκήσεων

Φόβος στην Ουκρανία για πιθανή ρωσική εισβολή στην χώρα μέσω.. ασκήσεων

Η Ουκρανία έχει τις χειρότερες σχέσεις μετά τα γεγονότα του 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε χωρίς να ρίξει ούτε σφαίρα, την Κριμαία και βοήθησε το αντάρτικο του ρωσόφωνου πληθυσμού των επαρχιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ .

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Vasyl Bodnar, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι παρατηρείτε έντονη κινητικότητα δίπλα στα Ρωσο-ουκρανικά σύνορα στις επαρχίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ καθώς οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει την παρουσία των εκεί δυνάμεών τους καθώς επίσης και εντός των αυτονομημένων περιοχών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Bodnar δείχνει να ανησυχεί ακόμα περισσότερο για τις ασκήσεις που πραγματοποιεί ο Ρωσικός Στρατός στη χερσόνησο της Κριμαίας. Το τελευταίο διάστημα, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν δεκάδες ασκήσεις. Μόνο τον Απρίλιο καταγράφηκαν 30 (!) ασκήσεις στην Κριμαϊκή χερσόνησο και μέχρι σήμερα η μία άσκηση λαμβάνει χώρα μετά την άλλη.

Για τον Bodnar, όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να επιχειρήσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία με πρόσχημα τις ασκήσεις. Δηλαδή, θεωρούν ότι οι Ρώσοι θα ανακοινώσουν μία μεγάλη άσκηση κάποια στιγμή η οποία θα περιλαμβάνει την Κριμαία και τα σύνορα με την Ουκρανία και αυτή η άσκηση θα εξελιχθεί σε κανονική πολεμική επιχείρηση έτσι ώστε να αιφνιδιαστούν οι Ουκρανοί.

Για τον Bodnar μία τέτοια κίνηση πολέμου από πλευράς Ρωσίας θα ήταν εξαιτίας της αδυναμίας της Μόσχας να εξασφαλίσει στη χερσόνησο της Κριμαίας την τροφοδοσία της με νερό αφού οι Ουκρανοί έκοψαν τη διασύνδεση που υπήρχε μεταξύ Κριμαίας και Ουκρανίας, αφήνοντας την Κριμαία χωρίς νερό. Οι Ουκρανοί γνωρίζουν ότι αυτή η κίνησή τους έχει εκνευρίσει τη Μόσχα η οποία δυσκολεύεται ακόμα να αποστείλει μεγάλες ποσότητες νερού στην Κριμαία με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη χερσόνησο.

Πάντως, ο υφυπουργός ακουγόταν αρκετά σίγουρος ότι οι Ρώσοι θα κλιμακώσουν στρατιωτικά σε περίπτωση που δε μπορούν να βελτιώσουν την παροχή νερού στην Κριμαία. Αν πάντως είναι στα Ουκρανικά σχέδια να προκαλέσουν τη Ρωσία σε ανοιχτή σύρραξη με την ελπίδα ότι το ΝΑΤΟ θα εισέλθει στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας προκαλώντας έτσι έναν Γ.Π.Π., καλύτερα να το ξανασκεφτούν. To ΝΑΤΟ έχει δικά του εσωτερικά προβλήματα να επιλύσει αυτή την περίοδο και η Ουκρανία λόγο εγγύτητας στη Ρωσία μπορεί πιο εύκολα να θεωρηθεί αναλώσιμη. Μπορεί η τακτική της διακοπής της παροχής του νερού να έχει αποδώσει μέχρι τώρα αλλά με το Ρωσικό στρατό στην Κριμαία, τους αυτονομιστές στα ανατολικά και τον υπόλοιπο Ρωσικό Στρατό πάνω στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, θα λέγαμε ότι οι Ουκρανοί σκάβουν το λάκκο τους.