Εξελίξεις στα εξοπλιστικά των ενόπλων δυνάμεων

Στα πλαίσια των εορτασμών για την άφιξη των πρώτων έξι (6) Rafale στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σωρεία δηλώσεων στις οποίες δεν στάθηκε μόνο στο ζήτημα της προμήθειας και της εξέλιξης αυτής των Rafale, αλλά αναφέρθηκε και σε άλλα προγράμματα τα οποία τρέχουν ή θα τρέξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, το επόμενο […]

Στα πλαίσια των εορτασμών για την άφιξη των πρώτων έξι (6) Rafale στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σωρεία δηλώσεων στις οποίες δεν στάθηκε μόνο στο ζήτημα της προμήθειας και της εξέλιξης αυτής των Rafale, αλλά αναφέρθηκε και σε άλλα προγράμματα τα οποία τρέχουν ή θα τρέξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ένα από τα βασικότερα στα οποία αναφέρθηκε είναι η λειτουργία του νέου Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην 120 Π.Μ. στην Καλαμάτα. Τον περασμένο χρόνο οι ισραηλινοί με την εταιρεία Elbit, κέρδισαν των διαγωνισμό έναντι της αντίστοιχης Καναδικής εταιρείας που συμμετείχε και θα εκμεταλλευτούν το αεροδρόμιο για 20 έτη, έναντι ποσού 1,68 δις ευρώ για την 20ετία αυτή. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου Αεροπορικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, που σημαίνει ότι επιτέλους η Πολεμική Αεροπορία θα έχει πάλι στην διάθεση της ένα κέντρο εκπαίδευσης ιπταμένων εναρμονισμένο με την σύγχρονη εποχή και τις απαιτήσεις της.

Ως προς το Πολεμικό Ναυτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εντός του έτους θα καταφτάσουν στην Ελλάδα τα δύο πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου MH-60 Romeo, τα οποία έχει αποφασιστεί να αγοραστούν και θα είναι συνολικά εφτά (7) τον αριθμό. Και σε αυτή την περίπτωση η αγορά και η επιχειρησιακή ένταξη των ελικοπτέρων θα είναι αρκετά γρήγορη αφού η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin είχε διαθέσει θέσεις παραγωγής για τα ελληνικά ελικόπτερα.

Οι δυνατότητες όμως του στόλου θα ενισχυθούν καθώς θα προχωρήσει μετά από δεκαέξι (16) χρόνια το πρόγραμμα προμήθειας βαρέων τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου U-214 του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τις παλαιές SUT-0 οι οποίες προφανώς δεν μπορούν να σταθούν πολύ καλά στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αργήσει να υλοποιηθεί επί σειρά ετών αποτελεί εγκληματική παράλειψη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τέλος, μία σημαντική είδηση για το Στρατό Ξηράς είναι ότι θα γίνει η προμήθεια επιπλέον σύγχρονων πυρομαχικών για τα άρματα μάχης καθώς είναι γνωστό ότι το απόθεμα πυρομαχικών τους είναι μικρό και δεν επαρκεί. Πρόκειται για την λύση ενός προβλήματος το οποίο είναι παρόμοιο με το πρόβλημα των βαρέων τορπιλών των υποβρυχίων, όπου προμηθευτήκαμε άρματα χωρίς πυρομαχικά. Ελπίζουμε οι φόρτοι μάχης να αυξηθούν αρκετά και να μην είναι και αυτό μπαλώματα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί