Έτσι θα σωθούν αν επιτεθεί ο Πούτιν;; Οι Πολωνοί παρέλαβαν την πρώτη συστοιχία HIMARS για τα σύνορα με Ρωσία

Περισσότερο πρόκληση παρά μέτρο αποτροπής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθώς στην περίπτωση που η Μόσχα αποφάσιζε να επεκτείνει τον πόλεμο θα χρησιμοποιούσε εντελώς διαφορετική τακτική από αυτήν που ακολούθησε στην Ουκρανία.

Η Πολωνία παρέλαβε την πρώτη συστοιχία αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων HIMARS, και η Βαρσοβία σχεδιάζει να αναπτύξει αυτό το αμερικανικής κατασκευής οπλικό σύστημα στη μεθόριο της Πολωνίας με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

«Αυτό το όπλο θα αναπτυχθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας μας (…), η αποστολή του θα είναι να αποτρέψει τον επιτιθέμενο», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Μπλάστσακ.

Τον Μάρτιο, το πολωνικό υπουργείο διευκρίνισε ότι αυτά τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας θα εξοπλίσουν μια στρατιωτική μονάδα με βάση το Όλζτιν, σε απόσταση περίπου 80 χλμ από τα σύνορα με το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, τα HIMARS «θα ενισχύσουν τον πολωνικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στην ανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ)».

Η Πολωνία, μια χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, την οποία στηρίζει σθεναρά, αγόρασε 20 HIMARS το 2019 και τώρα λαμβάνει την πρώτη παράδοση αυτών των συστημάτων.

Η Βαρσοβία έχει αναφέρει ότι διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον για να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτά τα όπλα.

«Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση σχεδόν 500 εκτοξευτών πυραύλων στην Πολωνία. Αυτοί θα μεταφερθούν στην Πολωνία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σήμερα ο Μπλάστσακ.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας σύμβασης, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση, η συμπαραγωγή των HIMARS μπορεί να γίνει στην Πολωνία. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει», συμπλήρωσε.

Η Πολωνία έχει ανακοινώσει σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, που πλέον ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτή την αύξηση ο πρωθυπουργός της χώρας την αιτιολόγησε λέγοντας ότι η Πολωνία πρέπει να εξοπλιστεί «πιο γρήγορα», μπροστά στη “ρωσική εισβολή στην Ουκρανία”.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί