• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έτοιμη για επέκταση της σύμβασης για τους S-400 εμφανίζεται η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτοιμη για επέκταση της σύμβασης για τους S-400 εμφανίζεται η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

S-400 TOURKIA

Το “σόου” με τους S-400 της Τουρκίας φαίνεται ότι έχει να γράψει ακόμα αρκετά επεισόδια καθώς ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Yuri Borisov  δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υπογράψει νέα συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά νέων συστημάτων του τύπου.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας για το σύστημα, προβλέπει την επέκταση της συμφωνίας για την προμήθεια επιπλέον συστημάτων και οι Ρώσοι μέσω του Υφυπουργού τους, δε διστάζουν να δηλώσουν ότι αναμένουν την Τουρκία να υπογράψει και νέα συμφωνία.

Οι Τούρκοι προφανώς έχουν συμφέρον να κατέχουν τους S-400 οι οποίοι είναι ένα όπλο αρκετά προηγμένο στον τομέα του και οι αντιαεροπορικές και αντιβληματικές του δυνατότητες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η επιλογή της τουρκικής ηγεσίας να υπογράψει για τους S-400 και να διακινδυνεύσει τη θέση της στο πρόγραμμα των F-35 είχε παρθεί με την προοπτική της επιπλέον άμυνας που ήθελε η Τουρκία αντί των αεροσκαφών.

Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία συνεχίζει να παίζει τα χαρτιά της αφού ακόμα δεν έχει κάνει βολή αποδοχής των S-400 παρά μόνο δοκιμή των ραντάρ του συστήματος, πράξη η οποία είχε μεταδοθεί και προκάλεσε σάλο στους ΝΑΤΟϊκούς κόλπους λόγο των εικόνων από μαχητικά F-16 που έκαναν διελεύσεις για το ραντάρ του συστήματος. Η μη εκτέλεση βολής αποδοχής από την Τουρκία έχει σα σκοπό να κρατήσει τα συστήματα αλλά και να παραλάβει τα F-35 της. Το υπόλοιπο ΝΑΤΟ και το Κογκρέσο αντιτίθεται σε κάθε τι που έχει να κάνει με ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν η Τουρκία δε βάλει τα ρωσικά συστήματα σε αποθήκευση.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι ότι εκκρεμούν οι κυρώσεις που προβλέπει η CAATSA για την Τουρκία ενώ υπήρξαν Γερουσιαστές όπως ο Menendez οι οποίοι ζήτησαν ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας όχι μόνο λόγο της προμήθειας των S-400 αλλά και τις γενικότερης πειρατικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία κατά των γειτονικών της χωρών.

Οι Τούρκοι πάντως με προεξάρχοντα τον Ερντογάν δείχνουν να μην πτοούνται και κινούνται για να πάρουν κυριολεκτικά τα πάντα, από εδάφη, μέχρι υδρογονάνθρακες και συστήματα. ήδη, εκμεταλλευόμενοι το ειδικό βάρος που έχει στην περιοχή η Τουρκία, έχουν εισβάλει στη Συρία, το Βόρειο Ιράκ, εκτελούν πειρατεία στην Κυπριακή ΑΟΖ, εμπλέκονται φανερά στη Λιβύη και σκοπεύουν να αμφισβητήσουν εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας μαζί με την απειλή προς την Ευρώπη με το λαθρομεταναστευτικό.

Όσο οι Τούρκοι δεν αποθηκεύουν τους S-400 και δεν αποδέχονται να μην τους ενεργοποιήσουν, πολύ δύσκολα η Τουρκία θα δει τα F-35 να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της.