• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιβεβαιώνονται οι προθέσεις της Τουρκίας για το μέλλον τους στο πρόγραμμα των F-35.

Επιβεβαιώνονται οι προθέσεις της Τουρκίας για το μέλλον τους στο πρόγραμμα των F-35.

Οι Τούρκοι παραδέχονται ανοικτά πλέον ότι είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στο πρόγραμμα των F-35 πράγμα που εξηγείται αν αναλογιστεί κανείς ότι η απόφασή τους να πορευθούν με τους S-400 δε θα αλλάξει και ότι οι ελπίδες τους να επανέλθουν στο πρόγραμμα είναι μικρές.

Ο πρόεδρος ( καλύτερα Υφυπουργός ) του τμήματος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι η κίνηση του lobbying γίνεται περισσότερο για να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, παρά για επιστροφή της στο πρόγραμμα. Μη λησμονούμε ότι ο Ντεμίρ έχει ο ίδιος σαν πρόσωπο, υποστεί κυρώσεις από την CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) την οποία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το Κογκρέσο κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και κατά προσώπων. Ο Ντεμίρ δε μπορεί να μεταβεί στις ΗΠΑ πλέον και όποια οικονομική δραστηριότητα είχε σε αυτές ως πρόσωπο, ακυρώθηκαν.

Μετά από 1,5 μήνα που διακυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ, οι Τούρκοι πρέπει να αντιλήφθηκαν ότι πολύ δύσκολα θα γυρίσουν το εναντίον τους κλίμα στις ΗΠΑ, τα ερείσματά τους είναι πλέον λίγα και δε διαθέτουν τη δυνατότητα επαναφοράς τους στο πρόγραμμα εγκαίρως ή παρακάμπτοντας τις διαδικασίες. Οι Αμερικανοί τηρούν άλλωστε αυστηρά τις διαδικασίες τους και δεν κάνουν εκπτώσεις (πλήρης αντίθεση με το ελληνικό κράτος δηλαδή) οπότε, όσο παραμένουν οι S-400 σε τουρκική χρήση, η στάση των ΗΠΑ θα παραμείνει αμετάβλητη.

Αυτό που οι Τούρκοι θα επιδιώξουν κατά τον Ντεμίρ, είναι η αναζήτηση αποζημίωσης για την Τουρκία από τις ΗΠΑ λόγω της εκδίωξής από το πρόγραμμα των F-35 καθώς το τουρκικό κράτος είχε πληρώσει πολλά χρήματα συμμετέχοντας στην κοινοπραξία από τη φάση της ανάπτυξης αλλά και για τα αεροσκάφη που δεσμεύτηκαν από τις ΗΠΑ μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα. Εκτός των αεροσκαφών, κ μεγάλος χαμένος είναι η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Είχαμε εξηγήσει το γιατί είναι σημαντικό η Τουρκία να μείνει εκτός του προγράμματος του F-35 καθώς αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα για την αμυντική βιομηχανία της χώρας σε άρθρο μας εδώ: https://www.el.gr/war/ellas/mia-dekaetia-anetis-ellinikis-epikra/  . Αποδείχθηκε ότι οι Τούρκοι, με βάση τις δηλώσεις του Ντεμίρ, θα προσπαθήσουν οι εταιρείες τους να παραμείνουν στο πρόγραμμα και να μην αποβληθούν το 2022 ή τουλάχιστον να αποζημιωθούν από τις ΗΠΑ με ένα μεγάλο ποσό.

Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο όμως είναι πολύ μικρές καθώς υπάρχει συμβόλαιο μεταξύ της Lockheed και των τουρκικών εταιρειών το οποίο λήγει το 2022. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη από το 2020 δεσμευτεί ότι θα τηρήσουν την υπογραφή τους στα συμβόλαια αυτά και η συνεργασία με τις τουρκικές εταιρείες θα λήξει το 2022 αλλιώς οι Τούρκοι θα είχαν νομικό πάτημα για διεκδίκηση αποζημιώσεων μεγάλων ποσών. 

Το μόνο πράγμα που θα διεκδικήσουν οι Τούρκοι θα είναι η αποζημίωση για τα 6 F-35 για τα οποία είχε πληρώσει ήδη η Τουρκία και έχουν τεθεί σε αποθήκευση στις ΗΠΑ μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Με τη διευθέτηση του ζητήματος των συγκεκριμένων αεροσκαφών και τη λήξη των συμβολαίων των τουρκικών εταιρειών, θα λήξει και επίσημα το πρόγραμμα για την Τουρκία.

Αυτή είναι και η κατάληξη η οποία συμφέρει την Ελλάδα να συμβεί. Το αν οι Τούρκοι θα διεκδικήσουν μερικά δις και θα λάβουν ίσως κάποια ποσά επιστροφή, δεν αποτελεί πρόβλημα αφού οι τουρκικές εταιρείες θα είναι εκτός προγράμματος.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.