Επιτάχυνση των ναυπηγήσεων των γαλλικών φρεγατών FDI

Η πρώτη φρεγάτα κλάσης FDI βρίσκεται ήδη υπό ναυπήγηση από τη Naval Group για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού με την παράδοση του πρώτου πλοίου να προβλέπεται βάση χρονοδιαγράμματος, εντός του 2023. Η παραγγελία για το δεύτερο σκάφος της κλάσης πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 για να εκκινήσει.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα Υπουργό Αμύνης κ. Παρλύ, το πρόγραμμα ναυπήγησης για τις φρεγάτες FDI 2 και 3 θα επιταχυνθεί έτσι ώστε τα δύο πλοία να παραδοθούν κατά 1 έτος νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί. Η δεύτερη φρεγάτα της κλάσης θα έπρεπε να έχει ναυπηγηθεί μέχρι τέλος του 2022, αρχές του 2023 και οι απαραίτητες δοκιμές θαλάσσης-αποδοχής να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2024 οπότε και θα καταστεί πλήρως επιχειρησιακό.

Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που είναι γνωστό ότι τα ναυπηγεία της Naval Group θα έχουν μειωμένο έργο το επόμενο διάστημα της τάξεως του 40% απόρροια της ολοκλήρωσης του προγράμματος ναυπήγησης των φρεγατών FREMM με τις δύο τελευταίες, τις FREMM DA να καθελκύονται επιτυχώς και να μπαίνουν σε διαδικασία δοκιμών και αποδοχής από το Γαλλικό Ναυτικό τον περασμένο χρόνο.

Η Γαλλίδα Υπουργός δήλωσε ότι ακολουθείται σταθερά ο σχεδιασμός που προβλέπει ότι μέχρι το 2030 το Γαλλικό Ναυτικό θα έχει στη διάθεσή του συνολικά 5 φρεγάτες τύπου FDI. Αρκετοί συνδέουν την απόφαση για επιτάχυνση των εργασιών για τις φρεγάτες Νο 2 και Νο 3 τόσο στο γεγονός ότι τα ναυπηγεία χρειάζονται δουλειά, όσο και λόγω της προσπάθειας της Γαλλίας να κερδίσει το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού για 4 νέες φρεγάτες. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι πιέζει για όσο το δυνατόν ταχύτερη παράδοση πλοίων και είναι πιθανό ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με κάποιον εξαγωγικό πελάτη στον οποίο στοχεύει η γαλλική πλευρά να πωλήσει τα εν λόγω πλοία.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.