• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιπλέον ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Romeo για την Ελλάδα, vid

Επιπλέον ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Romeo για την Ελλάδα, vid

Μία πολύ καλή είδηση που προέκυψε τις προηγούμενες μέρες είναι ότι μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα εγκριθεί η απόκτηση επιπλέον ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακής χρήσης, MH-60 Romeo από τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έχει ήδη παραγγείλει 4 ελικόπτερα του τύπου με την αρχική αμερικανική απόφαση από την DSCA να αφορά την αποδέσμευση συνολικά 7 ελικοπτέρων του τύπου με μέγιστο κόστος  660 εκ. ευρώ. Τα πρώτα 4 ελικόπτερα θα έχουν κόστος για την Ελλάδα της τάξης των 295 εκ. περίπου ευρώ. Με την έγκριση για την προμήθεια ακόμα 3 ελικοπτέρων τα οποία θα κοστίσουν στο ελληνικό δημόσιο ακόμα 215 εκ. ευρώ περίπου, ο συνολικός αριθμός των ελικοπτέρων του τύπου ανέρχεται στα 7. Τα νέα ελικόπτερα προορίζονται να αντικαταστήσουν ισάριθμα παλαιά ελικόπτερα τύπου AB-212  τα οποία και θα αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία.

Τα νέα ελικόπτερα και με βάση τη θέληση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της κατασκευάστριας εταιρείας, ίσως αρχίσουν να παραδίδονται στο Πολεμικό Ναυτικό από το τέλος του 2021, αρκετά γρήγορα δηλαδή. Τα ελικόπτερα αυτά θεωρούνται μία σημαντικότατη προσθήκη για την αντιμετώπιση των  νέων τουρκικών υποβρυχίων Τ-214 από το Πολεμικό Ναυτικό.