Επιπλέον 40 F-35 για την Κορεατική Αεροπορία

Το 2014 η Κορέα υπέγραψε συμφωνία με τις Η.Π.Α. για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 A έναντι ποσού 6.4 δις δολαρίων με πλήρη υποστήριξη, εκπαίδευση και τις λοιπές απαραίτητες επενδύσεις.

Σύμφωνα με Κορεατικές πηγές, η Κορεατική ανώτατη ηγεσία σκοπεύει να προμηθευτεί ακόμα 40 μαχητικά αεροσκάφη για να καλύψει όλες τις τρέχουσες ανάγκες της. Από τα 40 συνολικά μαχητικά, τα 20 θα είναι τα τυπικά μαχητικά F-35 Aκαι άλλα 20 θα είναι της κατηγορίας F-35 B η οποία είναι η έκδοση κάθετης απογείωσης-προσγείωσης ( VSTOL). Αρχικά, προβλεπόταν η προμήθεια 20 επιπλέον F-35 A μόνο αλλά τα πράγματα άλλαξαν και προστέθηκαν άλλα 20 F-35 όταν αποφασίστηκε να ναυπηγηθεί ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο στα κορεατικά ναυπηγεία.

Οι Κορεάτες σκοπεύουν να καθελκύσουν μέσα στα επόμενα χρόνια ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο της τάξεως των 30.000 τόνων εκτοπίσματος, το οποίο σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ως πλατφόρμα για τα F-35 Β. Για να γίνει σωστά η σχεδίαση του ελαφρού αεροπλανοφόρου από την πλευρά των Κορεατών μηχανικών, ζητήθηκε από τη Lockheed Martin να τους δοθούν μερικές από τις προδιαγραφές του μαχητικού αλλά, η Lockheed Martin απάντησε αρνητικά καθώς έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για αν το κάνει αυτό, την υπογραφή επίσημης συμφωνίας για την αγορά του συγκεκριμένου μαχητικού. Οι Κορεάτες θέλουν να ολοκληρώσουν φέτος τον αρχικό σχεδιασμό ώστε να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια σε τελειοποίηση της σχεδίασής τους και τις απαραίτητες δοκιμές πριν προχωρήσουν σε ναυπήγηση του πλοίου.

Παρ’ ότι το Κορεατικό Ναυτικό θα αποκτήσει το αεροπλανοφόρο και θα το χρησιμοποιεί, τα F-35 B που θα αγοραστούν θα ανήκουν στην Κορεατική Αεροπορία.

Η Κορεατική επιτροπή( Συμβούλιο Αρχηγών Επιτελείων) που είναι υπεύθυνη για την έγκριση της προμήθειας, αναμένεται να το πράξει αυτό κατά τον προσεχή Οκτώβριο οπότε και θα δοθεί το πράσινο φως για την υπογραφή της τελικής σύμβασης με τις Η.Π.Α.

Μέχρι στιγμής η Κορέα έχει παραλάβει συνολικά 16 από τα 40 F-35 της αρχικής παραγγελίας και τα υπόλοιπα αναμένεται να παραδοθούν στην Κορεατική Αεροπορία εντός του επόμενου χρόνου. Με το τέλος της πρώτης παραγγελίας, θα ξεκινήσει και η δεύτερη που θα αποφασιστεί επίσημα τον ερχόμενο Οκτώβριο.