• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιδεινούμενη η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν ( BINTEO)

Επιδεινούμενη η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν ( BINTEO)

azeroi_armenia
Από τις 12 Ιουλίου στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, η κατάσταση είναι έκρυθμη μετά από προσβολή στρατιωτικού οχήματος του Αζερμπαϊτζάν από το Στρατό της Αρμενίας.

Αρχικά το Αζέρικο όχημα επιχείρησε να εισέλθει σε περιοχή ελεγχόμενη από τους Αρμένιους στην περιοχή Ταρβούνα με αποτέλεσμα το όχημα να βληθεί από τους Αρμένιους και να καταστραφεί με απώλειες στο πλήρωμα του οχήματος.

Μετά την ενέργεια αυτή των Αρμενίων, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου καθώς το Αζέρικο πυροβολικό και λοιπά μέσα ξεκίνησαν βομβαρδισμό των Αρμένικων θέσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μαζί με ταυτόχρονη στοχοποίηση από UAV όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

Αντίστοιχα, οι Αρμένιοι δημοσίευσαν δικά τους βίντεο από στοχοποιήσεις οχημάτων από ενώ αξιώνουν την κατάρριψη συνολικά 10 εχθρικών UAV και το Αρμένικο Υπουργείο Αμύνης δημοσίευσε βίντεο στο οποίο διακρίνεται, κατά τα φαινόμενα, ένα ισραηλινής κατασκευής UAV Hermes 900, να καταρρίπτεται.

Οι αψιμαχίες συνεχίζονται ενώ οι Αρμένιοι δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι το τελευταίο χρονικό διάστημα προκαλώντας μεγαλύτερες απώλειες στις Αζέρικες δυνάμεις. Χθες το Αρμένικο πυροβολικό κατάφερε να εξοντώσει με επιτυχή προσβολή του τον Αζέρο Στρατηγό Polad Gashimov και ένα Συνταγματάρχη, τον Ilgar Mirzoyev και ο θάνατός τους επιβεβαιώθηκε από την αζέρικη κρατική τηλεόραση.  Συνολικά έχουν ανακοινωθεί 17 νεκροί από αζέρικης πλευράς και μόλις 4 από αρμενικής αλλά οι αριθμοί αυτοί ελέγχονται ως προσπάθεια και των δύο πλευρών να δείξουν ότι δεν έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα.

Υπάρχει προσπάθεια από Ρωσικής πλευράς να κατευναστούν τα πνεύματα και να οδηγηθεί η κατάσταση σε αποκλιμάκωση αλλά η Τουρκία δείχνει να θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά μέσω των δηλώσεών της περί στήριξης των Αζέρων με κάθε τρόπο και μέσο. Είναι πιθανό όμως ότι η Ρωσία θα έχει τον πρώτο λόγο στη σύγκρουση αυτή εκτός απροόπτου, εκτός αν εκτροχιασθεί πλήρως η κατάσταση.