• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εντός Αυγούστου η μετάβαση επιτροπής για τα ελληνικά Μ 1117 στις ΗΠΑ

Εντός Αυγούστου η μετάβαση επιτροπής για τα ελληνικά Μ 1117 στις ΗΠΑ

Εδώ και πάνω από 1.5 χρόνο κινείται το ζήτημα της προμήθειας των μεταχειρισμένων τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Μ-1117 Guardian από τις ΗΠΑ, με τη διαδικασία να καθυστερεί αρκετά τόσο λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω άλλων κωλυμάτων.

Το νερό όμως φαίνεται ότι μπαίνει στο αυλάκι καθώς η αντιπροσωπεία αξιωματικών του ΓΕΣ θα μεταβεί εντός Αυγούστου στις ΗΠΑ για την αξιολόγηση των οχημάτων που προσφέρονται.

Συνολικά προσφέρονται 1200 οχήματα του τύπου εκ των οποίων η Ελλάδα θα λάβει σε πρώτη φάση 600 οχήματα με προτεραιότητα στα οχήματα του τύπου που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τις αμερικανικές δυνάμεις στη Γερμανία και τα υπόλοιπα βρίσκονται στις ΗΠΑ. Η επιτροπή θα εξετάσει συνολικά 1200 οχήματα του τύπου και εφόσον επιλεγούν αρκετά οχήματα, τα πρώτα 600 θα έρθουν το φθινόπωρο ενώ τα υπόλοιπα 600 προς το τέλος του 2021.

Το κόστος για τα οχήματα θα φτάσει, εφόσον επιλεγεί ο μέγιστος αριθμός των 1200 οχημάτων, τα οποία θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με έξοδα της Ελληνικής Κυβέρνησης και θα χρειαστούν εργοστασιακή αξιοποίηση για πρoτού ενταχθούν στο δυναμικό του Στρατού ενώ αρκετά θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή ανταλλακτικών.

Εκτός των Μ-1117, το ΓΕΣ έχει κάνει αίτημα προς την αμερικανική πλευρά και για την παροχή για προμήθεια αμφίβιων οχημάτων ΑAV7A1 τα οποία θα παραχωρηθούν, εφόσον εγκριθεί το αίτημα στα πλαίσια της EDA οπότε η διάθεσή τους στον Ελληνικό Στρατό θα είναι δωρεάν και το κόστος μεταφοράς τους θα βαρύνει ως συνήθως την ελληνική πλευρά. Τα οχήματα θα κριθεί αν θα αποδεσμευθούν για το Στρατό μετά την έναρξη απόσυρσης αριθμού τους από τις αμερικανικές δυνάμεις. Συνολικά 71 οχήματα αποζητούνται τα οποία θεωρούνται ως ικανός αριθμός για τις ανάγκες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.