• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ενώπιον περικοπών οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου

Ενώπιον περικοπών οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου

Με άρθρο της η Daily Mail αναφέρει ότι οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον σημαντικών περικοπών στις οροφές τους παρά την εξαγγελία αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού για τα επόμενα 5 έτη κατά 16.7 δις λίρες. Στόχος είναι να μειωθούν περισσότερο οι οροφές ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να γίνει αντικατάσταση των ‘χαμένων δυνάμεων” με συστήματα αυξημένων δυνατοτήτων χάρη στην τεχνολογία.

Τα μέσα που αναφέρει το άρθρο ότι θα αποσυρθούν σχετικά άμεσα είναι οι φρεγάτες Type 23 με 4 να αποσύρονται νωρίς για τα χρονικά δεδομένα που έχουν υπηρετήσει και αυτές είναι οι φρεγάτες HMS Argyll, HMS Lancaster, HMS Iron Duke και HMS Monmouth. Αντίστοιχα, η RAF θα αποσύρει συνολικά 53 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon τα οποία επίσης θα αποσυρθούν σχετικά νωρίς και μάλλον πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη του τύπου, της αρχικής έκδοσης Tranche 1 η οποία δεν επιδέχεται αναβαθμίσεων. Εκτός της απόσυρσης του παραπάνω υλικού, θα απωλεσθούν και συνολικά 1900 στρατιώτες από την κατάργηση των ταγμάτων άμυνας της  RAF τα οποία είναι επιφορτισμένα με ένα ρόλο Εθνοφυλακής.

Στο άκουσμα των παραπάνω, πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί εν ενεργεία αλλά και απόστρατοι των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάνουν έκκληση στον Πρωθυπουργό Boris Johnson να μην προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις καθώς θα τεθεί σοβαρά υπό αμφισβήτηση η θέση της Βρετανίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι λόγω έλλειψης της απαραίτητης στρατιωτικής ισχύος η οποία είναι και αυτή που καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο μία δύναμη που υπολογίζεται στο παγκόσμιο στερέωμα.

Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε μία συνεχή πτώση στον αριθμό τους μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ και ενώ το 2020 η οροφή προέβλεπε προσωπικό της τάξεως των περίπου 79.500, αυτό αριθμούσε περίπου 75.000 και υπάρχει πρόθεση αυτός ο αριθμός να πέσει στο επίπεδο των 72.000. Οι υποστηρικτές των περικοπών αυτών εμμένουν στο ότι οι αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες των μέσων μπορούν να καλύψουν τη μείωση των οροφών αλλά δε δίνουν σαφή απάντηση στο ότι οι μικροί αριθμοί και η υψηλή τεχνολογία δε μπορούν να καλύψουν τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου που απλώνονται σε όλο τον πλανήτη. Προβλέπεται σκληρό πόκερ μεταξύ Κυβέρνησης και στρατιωτικών επί του ζητήματος αυτού στη Βρετανία ενώ υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν τα παρελκόμενα μίας τέτοιας απόφασης τα οποία θα αναφέρουμε σε επόμενο άρθρο μας.