Εμπρησμός υποπτεύονται ότι έγινε στο LHD USS Bonhomme Richard

LHD USS Bonhomme Richard

Οι Αμερικανικές αρχές που ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο αμερικανικό σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων USS Bonhomme Richard, αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η φωτιά που σχεδόν κατέστρεψε το πλοίο να προκλήθηκε από εμπρησμό.

Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στο San Diego όπου εκτελούνταν οι τελικές εργασίες για την αναβάθμιση του πλοίου η οποία κόστισε 220 εκ. δολάρια. Αυτή η αναβάθμιση θα επέτρεπε στο πλοίο να δεχτεί και να επιχειρεί τα F-35B (VSTOL έκδοση)  και ήταν ένα από τα 5 πλοία που θα υπόκειντο στο συγκεκριμένο εκσυγχρονσιμό. Με τη φωτιά να καίει επί 4 μέρες και να καταστρέφει ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και να αφήνει στο πλοίο κια δομικές ζημιές, είναι αμφίβολο αν το πλοίο μπορεί να επισκευαστεί και να επιστρέψει σε υπηρεσία. Σε περίπτωση που χρειαστεί να ναυπηγηθεί καινούριο για την αντικατάστασή του, θα κοστίσει περί τα 4 δις δολάρια.

Με τις εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στο 95%, ξέσπασε η φωτιά  στο γκαράζ στο πλωραίο τμήμα του πλοίου. Εκείνη την ώρα, επί του πλοίου για τις εργασίες βρίσκονταν συνολικά 160 ναύτες και το Ανακριτικό Εγκλημάτων του Ναυτικού που ερευνά την υπόθεση ανακρίνει ένα ναύτη του πλοίου που βρισκόταν σε αυτό όταν ξέσπασε η φωτιά χωρίς όμως να τον έχει συλλάβει. Ανώτερος αξιωματικός του Ναυτικού ανέφερε στον τύπο ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο του εμπρησμού  και τις πληροφορίες για τον υπό ανάκριση ναύτη χωρίς όμως να θέλει να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Αρκετοί συνέδεσαν το γεγονός με τη φωτιά που είχε ξεσπάσει πριν κάποιους μήνες στο πρώτο πλοίο Type o75 LHD  του Κινεζικού Ναυτικού με την κίνηση αυτή να είναι αντίποινα από την πλευρά των.. Κινέζων. Τέτοιες βέβαια υποθέσεις είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Το σίγουρο είναι ότι το πλοίο θα κάνει καιρό  να ξανατεθεί σε υπηρεσία ή, το πιθανότερο , να καταλήξει στο διαλυτήριο. Ενδεικτικό των ζημιών είναι το παρακάτω βίντεο:

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.