Στην Ισραηλινή Plasan η ΕΛΒΟ

Ο διαγωνισμός για τον ειδικό εκκαθαριστή για την τελική εξαγορά της ΕΛΒΟ έληξε και νικητής ανεδείχθη η μόνη εταιρεία που κατέθεσε τελικά δεσμευτική προσφορά, η ισραηλινή Plasan η οποία ανήκει στην SK Group.

Μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΒΟ στην Plasan και από εκείνη τη στιγμή ο επενδυτής θα ξεκινήσει το σχέδιό του.

Το επενδυτικό σχέδιο που κατέθεσε η Plasan αποτιμάται στα 95 και 135 εκ. ευρώ για την επόμενη πενταετία με το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές περί τα 25 εκ. ευρώ ενώ η συνολική επένδυση αποτιμάται ότι θα αποφέρει 29 εκ. ευρώ με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή πρόσφατα.

Τα περιουσιακά στοιχεία που έλαβε η Plasan είναι:

· 3 οικόπεδα μεγέθους 270.000 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Σίνδου

· όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στη ΒΙΠΕ Σίνδου

· όλο τον εξοπλισμό, το σήμα, τα πνευματικά δικαιώματα, πατέντες και σχέδια που έχει η εταιρεία κ.α.

Σε ένα βάθος 5 ετίας η εταιρεία θα προσλάβει περί τους 600 εργαζόμενους και αναμένεται να λάβει πιθανότατα και την “προίκα” για τα 10.000 νέα οχήματα που χρειάζεται ο Στρατός με τη φημολογία ότι οι Ισραηλινοί θα προτείνουν δικό τους σχέδιο για κάποια από αυτά. Με την μεταβίβαση της εταιρείας και την εκκίνηση της παραγωγής, θα μάθουμε και τους σκοπούς της νέας διοίκησης αλλά και τι προτείνει.

Εκτός των παραπάνω, η ισραηλινή εταιρεία θα έχει πλέον πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά οχημάτων αφού η ΕΛΒΟ ως ελληνική εταιρεία έχει κανονικά άδεια εξαγωγής των προϊόντων της στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποθέτουμε ότι αυτό δε θα είναι αρεστό σε κύκλους εντός Γερμανίας και δημοσιεύματα το προηγούμενο διάστημα ήθελαν γερμανική εμπλοκή στο ζήτημα ενώ ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί. Ευελπιστούμε ότι το κράτος θα δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα και δε θα υπάρξουν παρατράγουδα όσον αφορά το διαγωνισμό αφού έτσι θα περάσουν μηνύματα αντίθετα στους διάφορους επενδυτές από ότι θέλει η Κυβέρνηση.

Θα παρακολουθούμε το ζήτημα και ευελπιστούμε η εταιρεία να λάβει το δρόμο της και να μην περιοριστεί σε μία κρατικοδίαιτη πολιτική όπως οι παλαιότερες διοικήσεις της.