• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σενάριο «δυναμίτης»: Δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες ΑΜΕΣΑ στην Ελλάδα (vid)

Σενάριο «δυναμίτης»: Δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες ΑΜΕΣΑ στην Ελλάδα (vid)

fremm
Τι συζήτησαν Αθήνα και Παρίσι... Ποιός ο τρόπος να τις έχουμε άμεσα στα χέρια μας, αν συμφωνήσουμε...

Δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες δανείζει η Γαλλία στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται πηγές στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη προοπτική φέρεται να τέθηκε επί τάπητος και στην τηλεφωνική επικοινωνίας που είχαν ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Οι πληροφορίες, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, λένε για δύο γαλλικές φρεγάτες Φρεμ που ναυπηγήθηκαν το 2019 την Αλσατία και την Λωρένη όπως έχουν ονομάσει οι Γάλλοι.

Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών!

Τα χαρακτηριστικά τους:

  • Διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό.
  • Είναι εξαιρετικές στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
  • Έχουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνει τους 27 κόμβους.
  • Μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, οι δύο αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν ΑΜΕΣΑ με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.

Ταυτόχρονα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.

Φυσικά, κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος των δύο υπουργών συζητήθηκαν και τα Ραφάλ, τα 18 για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα.

Το μόνο που μένει είναι να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.

Σίγουρα μία είδηση δυναμίτης και ένα σενάριο «χαστούκι» για την Τουρκία, αν φυσικά υλοποιηθεί…