• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε τροχιά ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ στο Καστελλόριζο! Απαντά η Ελλάδα: Παίρνει RAFALE και δίνει Mirage στην Κύπρο

Σε τροχιά ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ στο Καστελλόριζο! Απαντά η Ελλάδα: Παίρνει RAFALE και δίνει Mirage στην Κύπρο

Η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία και ετοιμότητα τις κινήσεις της Άγκυρας. ΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΥΠΡΟ...

Σε ύψιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά το ρεπορτάζ της Yeni Safak πως η Τουρκία θα πλησιάσει ή και θα διαπεράσει, με καινούρια NAVTEX, τα έξι ναυτικά μίλια σε Καστελόριζο. Η Ελλάδα πιθανόν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ωμή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η πρόεδρος Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται την Κυριακή στο Καστελόριζο για τον εορτασμό των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού. Ο ελληνικός στόλος και οι ένοπλες δυνάμεις ήδη βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο πρόκλησης της Τουρκίας εκείνη την ημέρα: «Είναι σημαντική ημερομηνία. Δεν φανταζόμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε βάρος της Προέδρου γιατί θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση».

Η Ελλάδα θα θέσει στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του Oruc Reis και του Στόλου που το συνοδεύει ως απαραίτητη προϋπόθεση για διάλογο (σε σχέση με το μοναδικό θέμα που εκκρεμεί, την υφαλοκρηπίδα) και αποκλιμάκωση.

Ωστόσο, κακά τα ψέματα, όσο και αν η Τουρκία δρα επικοινωνιακά, προκειμένου να σύρει την Ελλάδα σε συζητήσεις με τους δικούς της όρους, το σενάριο ένοπλης σύρραξης με την Τουρκία, ακόμα και λόγω ενός τυχαίου γεγονότος δεν μοιάζει μακρινός.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

H Τουρκία ακολουθεί από τον περασμένο χρόνο, μετά την υπογραφή του ΠΑΡΆΝΟΜΗ τουρκολιβυκού συμφώνου, μία κλιμακούμενη εχθρική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα επιδιώκοντας να αποκομίσει με τη διπλωματία, αυτά που θα της δώσουν την απαραίτητη οικονομική ισχύ για τα επόμενα 50 χρόνια.

Ορμόμενη από τις μερικές έστω επιτυχίες της Τουρκίας σε Συρία και Λιβύη, η τουρκική ηγεσία επιδίωξε να αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά αρκετές φορές, πρώτα με την υβριδική επίθεση μέσω του μεταναστευτικού στον Έβρο και στις 21 Ιουλίου με την απειλή εξόδου του ερευνητικού τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλες αυτές οι προσπάθειες αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά με ταυτόχρονο διπλωματικό οργασμό σε όλα τα επίπεδα για την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας.

Με την Ελλάδα να μην πέφτει στην παγίδα να προκαλέσει πρώτη στρατιωτικό επεισόδιο σε διεθνή ύδατα, η Τουρκία δε βρήκε το παράθυρο ευκαιρίας που ζητούσε για νομιμοποίηση στρατιωτικής εισβολής στο Καστελόριζο και βύθισης ελληνικού πλοίου. Ο εκνευρισμός της Άγκυρας έγινε εντονότερος μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας- Αιγύπτου με τον απόπλου τελικά του ερευνητικού, την πλαισίωσή του από μονάδες του Τουρκικού Ναυτικού και τα συνακόλουθα γεγονότα ( “Επακούμβηση”, ασκήσεις στην Κύπρο, κυνήγι υποβρυχίων κτλ) στα οποία αποδείχθηκε ότι οι Τούρκοι στο ναυτικό έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν.

Μετά από όλα αυτά, η Τουρκία ξεκίνησε έναν ανηλεή πόλεμο προπαγάνδας, ύβρεων, προσβολών και απειλών κατά της Ελλάδας. Αυτό δεν συνέβη απλά ως αντίδραση λόγω του εκνευρισμού της Άγκυρας. Η γείτονα έχει σαφές σχέδιο δημιουργίας εντυπώσεων και δημιουργίας βολικών, για την πολιτική της, καταστάσεων στο Καστελόριζο.

ΚΥΠΡΟΣ-ΙΜΙΑ-ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Θυμίζουμε ότι στην Κύπρο το 1974 η Τουρκία έλαβε πάτημα για εισβολή στο νησί μιλώντας για σφαγές τουρκοφρόνων από τους Ελληνοκύπριους, ενώ το 1996 χρησιμοποίησε δημοσιογράφους για να στήσει το σόου με την σημαία στα Ίμια (και σήμερα στέλενι δημοσιογράφους στο Καστελόριζο). Πιο πρόσφατα, το 2015, η κανονική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία έλαβε χώρα μετά από προβοκάτσια που έστησαν οι Τούρκοι εναντίων του μνημείου του Σουλεϊμάν Σάχ, πατέρα του Οσμάν που είναι και ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δια στόματος Νταβούτογλου, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα ότι εκείνος το πρότεινε και ήταν ο ενορχηστρωτής της όλης κίνησης, έτσι ώστε να αρχίσει η σταδιακή εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία με σκοπό την προσάρτηση εδαφών και την παρεμπόδιση των Κούρδων να στήσουν αυτόνομο κράτος.

Η εχθρική ρητορική των υψηλά ιστάμενων Τούρκων αξιωματούχων, η μεταφορά δεκάδων δημοσιογράφων στην Πόλη του Κάς απέναντι από το Καστελόριζο αλλά και επί του νησιού( θυμίζουμε τους δύο του Anadolu), είναι μία οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος για δικαιολόγηση στρατιωτικής επέμβασης.

Το Καστελόριζο επανδρώνεται από μία μονάδα Εθνοφυλακής, καθώς η Ελλάδα έχει νόμιμο δικαίωμα να το πράξει, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, βάσει του άρθρου 51 του καταστατικού του ΟΗΕ, αφού θεωρούμε ότι το νησί απειλείται από την Τουρκία. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το νησί έπρεπε να ήταν αποστρατιωτικοποιημένο. Προφανώς οι Τούρκοι δεν περιμένουν να διώξουμε τους στρατιώτες από εκεί και να πάρουμε τα όπλα των Εθνοφυλάκων του νησιού, παρότι αυτό θα τους διευκόλυνε, αλλά προσπαθούν να περάσουν στη διεθνή κοινότητα ότι… απειλούνται από την στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο νησί.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ – ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Η Ελλάδα, παρά τις στοχευμένες τουρκικές προκλήσεις, δεν έχει δώσει δικαιώματα και οι Τούρκοι ακόμα ψάχνουν εκείνο το λάθος, εκείνο το παραθυράκι ευκαιρίας για να δικαιολογήσουν μία στρατιωτική επέμβαση στο ακριτικό μας νησί, εκτιμώντας πως η Ελλάδα θα περιοριστεί σε ένα τοπικό και ελεγχόμενο στρατιωτικό επεισόδιο, κατά το οποίο, οι Τούρκοι κομάντος θα εκτελέσουν αεραπόβαση στο νησί με μεγάλους αριθμούς, αποκλείοντάς το ναυτικά. Μετά από μερικές αψιμαχίες και τα όποια επακόλουθα ή απώλειες, θα πέσουν τα κατάλληλα τηλέφωνα για να σταματήσει η σύγκρουση.

Αυτό ΕΛΠΙΖΟΥΝ πως θα συμβεί οι Τούρκοι, έχοντας ως παράδειγμα το τι συνέβη στα Ίμια. Αυτή την φορά υπολογίζουν το όποιο επεισόδιο να συμβεί σε λίγο μεγαλύτερη κλίμακα με καθαρό εδαφικό κέρδος γι’ αυτούς το Καστελόριζο, το οποίο «πνίγει» τα σχέδια της Τουρκίας για εξάπλωση στην Ανατ. μεσόγειο, καθώς διαθέτει υφαλοκρηπίδα και άρα Ελληνική ΑΟΖ, εγκλωβίζοντάς την Άγκυρα στα νερά της. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα δεν έχουν καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιό τους, ούτε είναι σίγουροι ποια θα είναι επακριβώς η ελληνική αντίδραση.

Αυτό που ίσως έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι πως με έφοδό τους στο Καστελόριζο, ίσως ακολουθήσει κόλαση βολών πυροβολικού σε όλο το μήκος της μικρασιατικής ακτής, έφοδος του ισχυρότατου Δ’ Σ.Σ. στην Ανατολική Θράκη και μαζική εμπλοκή των αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας σε αγώνα μέχρι τελικής πτώσεως για το σύμπλεγμα της Μεγίστης των 9,100 τ/χλμ, με τους 450 και πλέον Έλληνες κατοίκους στο οποίο κυματίζει η γαλανόλευκη…

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ, ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ

Η Ελλάδα, βλέποντας προς τα πού πηγαίνει το πράγμα, κάνει το αυτονόητο: ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΑΙ.

Όπως σας μεταδώσαμε χθες (ΕΔΩ), το Παρίσι είναι πρόθυμο να παραχωρήσει στο Πολεμικό μας Ναυτικό δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες τύπου FREMM, μέχρι να είναι έτοιμες οι φρεγάτες BELAHRA.    

Αυτό αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται πηγές στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη προοπτική φέρεται να τέθηκε επί τάπητος και στην τηλεφωνική επικοινωνίας που είχαν ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Προτεραιότητα πάντως είναι η απόκτηση των γαλλικών αεροσκαφών. Η Αθήνα εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο, όταν τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία, να παραχωρήσει Mirage 2000-5 στην Λευκωσία, ενεργοποιώντας ξανά το ενιαίο δόγμα Ελλάδας – Κύπρου και αξιοποιώντας την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο!

Μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ κίνηση, εφόσον ευοδοθεί.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και των επικεφαλής των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Κύπρου και του Ισραήλ, υπεγράφη το πρόγραμμα τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των χωρών τους για το 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ, προηγήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

Με την υπογραφή του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών, με την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.